İfadeye giderken yaşamını yitiren Barış Anneleri anıldı

Gever ilçesine ifadeye çağrılan ve dönüş yolunda kazada yaşamını yitiren Barış Anneleri ile avukatları anıldı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 22 Ağustos 2023 tarihinde Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesine ifade vermek için gelen Adalet Safali, Sosin Akçelik ile avukatları Cihan Akçelik dönüş yolunda geçirdiği kazada yaşamını yitirirdi. Aynı kazada yaralı kurtulan Dursun Odabaşı da, 85 gün sonra yaşamını yitirdi.

Kazada yaşamının yitiren Barış Anneleri ve avukatları ölüm yıldönümlerinde mezarları başında anıldı. 

Barış Annesi Sosin Akçelik ve aynı zamanda avukat oğlu Cihan Akçelik ile Erdal Safili, Gever’in Şahê Köy Mezarlığı’nda, Adalet Safili ise Memkewa Köy Mezarlığı’nda anıldı. Anmaya, yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra, Barış Anneleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) il ve ilçe örgütü ile çok sayıda kişi katıldı.

Anma öncesinde Akçelik ve Safali aileleri, kazada yaşamını yitirenlerin anısına Gever ilçesine bağlı Bajêrge (Esendere) Belde yolu üzerinde yapılan çeşmenin açılışını gerçekleştirdi. Burada kısa bir konuşma yapan Barış Annesi Gülbeyaz Mihçi, “Onlar kutsal yolda şehit oldular. Onlar her zaman kalbimizde yaşayacaklar. Bu çeşme onları anılarını yaşatmak için yapıldı” dedi. 

‘KANIMIZIN SON DAMLASINA KADAR MÜCADELE!’

Çeşme açılışı ardından halk yaşamını yitirenleri mezarlarını ziyaret etti. Mezarları başında demokrasi ve özgürlük şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. Mezarlıkta Akçelik ailesi adına Hüsret Akçelik, kendilerini yalnız bırakmayanları selamlayarak şunları söyledi: “40 yıldır devam eden bir mücadele var. Bizler bir kez daha bu mücadelede yaşamını yitirenlere söz veriyoruz. Kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

Halk Adalet Safali’nin mezarının bulunduğu Memkawa Mezarlığı’na geçti. Safali’nin mezarına karanfiller bırakılarak, dualar okundu. Anma okunan duaların ardından sona erdi.