Şengal Aşiretler Konseyi'nden işgale ilişkin açıklama

Şengal Aşiretler Konseyi, Türk devletinin devam eden işgal saldırılarına karşı bir açıklama yaptı. Konsey, Türk devletinin amacının bölgeyi boşaltarak askeri bölge haline getirmek olduğunu belirtti.

ŞENGAL AŞİRETLER KONSEYİ

Şengal Aşiretler Konseyi’nin Türk devletinin devam eden işgaş saldırılarına karşı bir açıklama yaptı. Konsey açıklamasında, Türk devletinin Irak ve Kürdistan Bölgesi halkına yönelik saldırılarının devam ettiğine dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Halkı korkutmak amacıyla köyler boşaltılıyor, bombalanıyor. Kimsenin inanmayacağı yalan iddialarla yurttaşlar evlerinden uzaklaştırılıyor ve bu bölgenin askeri bir bölge haline gelmesi amaçlanıyor. Türk devletinin çeteleri desteklediği dönemde PKK savaşçılarının teröre karşı DAİŞ çeteleriyle savaştığını çok iyi biliyoruz. Türk devletinin tüm eylemleri, Kürt halkı başta olmak üzere farklı uluslardan insanların bulunduğu Irak halkına zarar vermektir. Bu amaçla işgal ettikleri bölgeleri kendi devletlerine bağlamak istiyorlar."

Açıklamada, Türk devletinin savaş suçuna varan saldırılarına da dikkat çekildi: "Sivillere büyük zarar verildi ve Kurdistan Bölgesi’nin doğası talan edildi. Bunların tümü KDP’nin desteği ve Irak hükümetinin sessizliğinden kaynaklanıyor. Tüm bunlar ABD ve Uluslararası Koalisyon’un gözleri önünde yaşanırken kimse ses çıkarmıyor. Iraklı şeyhler ve aşiret liderleri olarak bu sistematik saldırıları reddediyoruz. Uluslararası toplumu, Bağdat hükümetini ve Irak parlamentosunu insani, ahlaki ve hukuki sorumluluklarını üstlenerek işlenen bu insanlık suçlarını durdurmaya çağırıyoruz."

Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi: "Uluslararası toplumun ve Bağdat hükümetinin, topraklarımıza ve halkımıza yönelik bu vahşi saldırının önlenmesi için gereken tedbirleri alması gerektiğini bildiriyoruz. İşgalci Türk devletinin Irak’ın demografik yapısını değiştirme ve zenginliklerini yağmalama amacının aksine bizler, Irak’ın egemenliğini korumaya hazırız. Türk ordusunun işgalini reddediyoruz. Türk devletinin saldırıları suçtan başka bir şey değildir. Bu saldırılar, Irak topraklarını, egemenliğini ve halkını savunma kararlılığımızı artırıyor. Amacımız, Irak’ın herkesi kucaklayan, tam anlamıyla federal ve demokratik bir devlet haline gelmesini sağlamaktır."