Şengalliler, şehitlerini son yolculuğuna uğurladı

YBŞ komutanları, Şengal Dağı'nda bulunan Şehit Berxwedan ve Şehit Dilşêr Şehitliği'nde son yolculuğuna uğurlandı.

İşgalci Türk devletine ait SİHA’lar YBŞ’li savaşçıların içinde bulunduğu bir aracı hedef aldı. Türk devletinin Serdeşt’te yaptığı hava saldırısı sonucu şehit düşen YBŞ savaşçıları Dîndar Avesta, Pîran Pîr ve Çiya Feqîr’in naaşları önce Şengal Hastanesine kaldırıldı. Şengal Hastanesindeki işlemlerin ardından Şengal Dağındaki Serdeşt bölgesinde bulunan Şehit Dilşêr ve Şehit Berxwedan Şehitliği’ne doğru yola çıkarıldı. Burada yapılan kitlesel bir törenle şehitler son yolculuklarına uğurlandı.

YBŞ ve YJŞ’li komutan ve savaşçıların dışında Özerk Yönetimin üyeleri, TAJÊ, Şengal’deki sivil toplum örgütleri, Arap aşiret liderleri törende bulundu.

Şengal Özerk Yönetimi, YBŞ komutanlığı, TAJÊ ve Arap halkının temsilcileri adına konuşmalar yapıldı.

YBŞ Komutanlığı adına Xemgîn Şengalî bir konuşma yaptı. Şengalî, şöyle dedi:
“İşgalci Türk devletinin saldırıları sonucu YBŞ’li komutanlarımız şehit düştü. işgalci Türk devleti, ihanetçilerin yardımıyla güçlerimize saldırıyor. Dîndar yoldaş YBŞ Birliklerine katıldığı ilk günden şehadetine kadar hiçbir ikircik yaşamadan halkı için büyük bir özveri ile emek verdi. Kaçırılan Êzidi kadınları ve gençlerinin kurtarılması ve intikamlarının alınmasında sonuna kadar rolünü oynadı. Dîndar yoldaş toprağına çok bağlıydı. Çiya yoldaş Ocax ailesindendi. Çiya yoldaş katıldığı ilk günden şehadetine kadar şehitlerinin izinde mücadele eden bir halk öncüsüydü.  Pîran yoldaş, Şehit Pîr Çeko yoldaşın izindeydi. Çiya yoldaş Pîr Çeko’ya verdiği söze sonuna kadar bağlı kaldı. Êzidi halkının evlatları olarak Ş.Zerdeşt, Ş. Çeko ve Ş. Dijwar yoldaşlarının izinde sonuna kadar mücadele edeceğiz. Şehitlerimizin emeğini hiçbir zaman unutmayacağız. ”

IRAK DEVLETİNE VE İHANETÇİLERE TEPKİ

Şehit Aileleri adına Hemed Bişar da şunları söyledi: "Onların şehadetiyle geri adım atmayacağız. Düşmanlarımıza sesleniyoruz; onların şehadetiyle boyun eğmeyeceğiz. Biz binlerce yıldır fermanlardan geçiriliyoruz. Hiçbir fermanda biz düşmanımıza boyun eğmedik. Halk olarak nüfusumuz az olabilir. Ancak Êzidî felsefesiyle Êzidî toplumu büyük ve güçlü bir halktır."

Irak devletinin işgalci Türk devletinin saldırıları karşısındaki sessizliğine tepki gösteren Hemed Bişar, "Irak’ın işgalci Türk devletinin saldırıları karşısındaki sessizliğini kınıyoruz.  YBŞ-YJŞ’li komutan ve savaşçılarımız Irak hükümetine bağlı asayiş noktalarının yakının da şehit düşürülüyor. Irak hükümeti bu saldırıların sorumlusudur" dedi.

Şengal Özerk Yönetim Kurulu Sözcüsü Dexîl İbrahim, şunları belirtti: “Düşmanımız şunu çok iyi bilsin; Biz birkaç şehit vererek düşmanımız karşısında boyun eğmeyiz. Biz değil birkaç şehit, yüzlercemiz bile şehit düşsek yine de düşmanımıza  baş eğmeyeceğiz. İhanetçiler şunu çok iyi bilmelidir; İhanetçiler eninde sonunda kaybedecektir. Êzidî toplumu güçlü ve iradeli bir halktır.”

'ŞEHİTLERİN İNTİKÂMINI ALACAĞIZ'

TAJE Üyesi Dayê Şemê, “Güçlerimiz Irak kontrol noktasını geçtikten sonra düşmana hedef oluyor. Düşmanla iş birliği yaparak gençlerimizin kanına girenler şunu çok iyi bilsin; onların intikâmını mutlaka alacağız. Düşmanımız şunu çok iyi bilsin; her gün şehit düşsek de ona baş eğmeyeceğiz. Tawisê melek, Önder Apo, Êzidxan Asayişi, YBŞ ve YJŞ’li güçlerimizin sayesinde mutlaka başaracağız. Hol hola tawisê meleke, şehîd namirin.”

ARAP HALKINDAN BAŞSAĞLIĞI

Arap toplumundan da büyük bir kitle törene katıldı. Şengal Arap Meclisi adına Şengal halkına baş sağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Xideyir Saleh, “Bu ülkenin topraklarını korumak için canını feda eden şehitlerimizin merasimini yapıyoruz. Onların günahı neydi? Onların günahı kendi topraklarını ve halkını savunmaktı” dedi.

İşgalci Türk devletinin saldırılarını fermanın devamı olarak nitelendiren Xideyir Saleh, şunları ifade etti: “Yaşananlar fermandan bağımsız değildir. Fermanın devamıdır. Arap toplumu olarak Êzidî kardeşlerimizin yanında olmak için burada bulunuyoruz. Irak hükümetinin işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı sessiz kalmamasını istiyoruz. Bu saldırılar Irak egemenliğinin ihlalidir. Êzidî halkına yönelik gerçekleştirilen saldırıları kınıyoruz.”

Törenin ardından Şehit Pîran Pîr'in cenazesi ailesinin talebi üzerine Feqîran Mezarlığında toprağa verildi.