Amed'in tüm ilçelerinde direniş: Colemêrg ya me ye!

Amed merkez ve tüm ilçelerinde sokağa çıkan yüzlerce kişi “Colemêrg ya me ye” sloganlarıyla irade gaspını protesto etti.

COLEMÊRG'DE İRADE GASPI

Colemêrg Belediyesi’ne kayyum atanarak gasp edilmesine karşı Amed merkez ve ilçelerinde yürüyüşler düzenlendi. Sokağa çıkan yüzlerce kişi, Colemêrg halkına destek için “Colemêrg ya me ye” sloganları atarak belediyeler önünde başlayacak nöbet eylemi için halka çağrıda bulundu.  

REZAN

Aralarında Rezan Belediye Eşbaşkanı Leyla Ayaz, DBP İl Eşbaşkanı Sultan Yaray ve partililerin olduğu kitle, Cezaevi Altköşe’den Hatboyuna kadar “Colemêrg ya me ye, şarêdarî ya me ye”, “Bijî berxwedana gelê Kurd” sloganları ile yürüdü. Yürüyüş boyunca halk alkışlarla, şoförler ise korna çalarak destek verdi. Hatboyun’da esnaf ziyareti yapan eşbaşkanlar her gün saat 17.00’da halk gaspına karşı belediyeler önünde yapılacak oturma eylemine halkı davet etti.

SÛR

DEM Parti Sûr (Sur) İlçesinde bir araya gelen yüzlerce kişi de Colemêrg Belediyesi’ne atanan kayyumu protesto için yürüyüş gerçekleştirdi.  DEM Parti Sûr ilçe binasından Mardin Kapı’ya kadar yürüyen kitle, “Yaşasın halkların direnişi”, “Colemêrg de bizim, belediye de bizim”, “Direne direne kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları attı. Esnaflar alkışlarla, araçlar ise kornalarla destek verdi. Polis yürüyüşü engellemeye çalışsa da kalabalık kitle engel tanımadı. Eylem, DEM Parti Sûr ilçe binası önünde sonlandırıldı.

PEYAS

DEM Parti Peyas (Kayapınar) ilçe binasında bir araya gelen partililer, Diclekent villalarına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin, Peyas Belediye Eşbaşkanları Berivan Sincar ve Cengiz Dündar ile belediye meclis üyeleri ve partililer yanı sıra çok sayıda kişi de yürüyüşe katıldı. Yürüyüş boyunca “Colemêrg ya me ye şaredarî ya me ye”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Bijî berxwedana Amedê”, “Bijî berxwedana Colemêrgê” sloganları atıldı.

Türk polisinin engelleme girişimleri de partililerin direnişiyle sonuç alamadı. 

BISMIL

Bismil Belediyesi önünde kayyum ataması protesto edildi ardından belediye binasında nöbet eylemi başlatıldı. Nöbete, Bismil Belediye Eşbaşkanları Mizgin Ekin ile Güven Tanrıkulu, DBP Bismil ilçe Eşbaşkanları, DEM Parti Bismil İlçe Eşbaşkanların yanı sıra çok sayıda belediye meclis üyesi ve parti yöneticileri katıldı. Burada Bismil halkına çağrıda bulunan Bismil DEM Parti İlçe Eşbaşkanı Mustafa Kurt, 31 Mart seçimlerinde olduğu gibi herkesin iradesine sahip çıkması gerektiğini belirtti. Kurt, yarın saat 17:00’da Bismil Belediyesi önünde yapılacak basın açıklamasına tüm halkı davet ederek, Bismil Belediyesinde süresiz nöbet eylemi başlatacaklarını duyurdu.

BAJARA NÛ

Bajara Nû (Yenişehir) DEM Parti İlçe binasından yapılmak istenen yürüyüşü Türk  polisi engelledi. DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Abbas Şahin, Bajara Nû Belediye Eşbaşkanları, belediye meclis üyeleri yanı sıra halkın da destek verdiği eylemde polis ablukası “Colemêrg ya me ye” sloganlarıyla protesto edildi.

Burada kısa bir açıklama yapan DEM Parti Belediye Eşbaşkanı Abbas Şahin, parti binalarının ablukaya alınmasına “Bu ablukayı ülkeyi soyanlara karşı almıyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi. Şahin, “Anayasanın verdiği haklarımızı kullanıyoruz. Bu halka zulmedenler yargılanacaktır. Demokratik siyasetten asla vazgeçmeyeceğiz. Kürtler ve Türkiye halkları olarak, kayyum zihniyetini protesto ediyoruz” dedi.

Yapılan açıklama ardından kitle, Türk polisinin ablukasını alkış ve zılgıtlarla protesto etti.