Kayıp yakınları adalet talep etti

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” talebiyle birçok kentte bir araya geldi.

KAYIP YAKINLARI

İHD Amed Şubesi ve kayıp yakınlarının 806’ncısını düzenlediği “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” talebiyle gerçekleştirilen haftalık eylemde, 20 Temmuz 1992'de İstanbul'da Türk devlet güçleri tarafından kaybedilen Hasan Gülünay’ın akıbeti sorgulandı. Gülünay, evinden işe gitmek üzere ayrıldıktan sonra bir daha geri dönmedi. Eşi ve ailesi, çeşitli mercilere başvurdu, açlık grevi yaptı ve Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak dosya, zamanaşımı nedeniyle kapatıldı ve yeniden soruşturulma talebi sonuçsuz kaldı.

ÊLİH

Êlih'te düzenlenen 642. haftalık eylemde ise, 31 Temmuz 1993’te katledilen Mehmet Yaşar’ın hikayesi anlatıldı. Yaşar, politik duruşu nedeniyle tanınan ve saygı gören bir insan hakları savunucusuydu. Cinayetin ardından başlatılan soruşturma kısa sürede kapatıldı ve olay aydınlatılamadı. Oğlu Sabahattin Yaşar, adalet çağrısında bulundu.

 

COLEMÊRG

İnsan Hakları Derneği (İHD) Colemêrg Şubesi ve kayıp yakınları, eylemlerinin 133’üncü haftasında bir kez daha Gever ilçesinde bulunan Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Eyleme, DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Vezir Coşkun Parlak, Colemêrg Milletvekili Onur Düşünmez, KESK, TMMOB, İMO, Eğitim Sen, DİSK, Colemêrg ve Gever şubesi üyeleri, DEM Parti, DBP il ve ilçe örgütü yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda yurttaş destek verdi. Bu haftaki eylemde, 20 Temmuz 2015’te Pirsûs’ta katledilen 33 düş yolcusundan biri olan Süleyman Aksu’nun failleri soruldu. Açıklamayı İHD Colemêrg Eşbaşkanı Sibel Çapraz okudu.

 

İZMİR

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, iki haftada bir düzenlediği “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” eylemini Konak eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, 1990 yılında gözaltına alınarak katledilen HEP Amed İl Başkanı Vedat Aydın’ın hikayesi okundu. Açıklamayı okuyan Caner Canlı, 1990'lı yılların başında kaçırılan ve katledilen Vedat Aydın'ın fail-i meçhul olmadığını, yapılan itiraflarla fail-i belli bir katliam olduğunu belirtti.