Colemêrg’de 9 ayda 21 intihar vakası

Colemêrg merkez ve ilçelerinde 2023 yılının son 9 ayında en az 21 kişinin intihar ettiği iddia edildi.

Yüzde 22,8 ile genç nüfus oranının en yüksek olduğu illerin başında gelen Colemêrg'de son 9 ay içerisinde 21 kişi intihar etti. İntihar edenlerin büyük bir kısmı kadın ve gençlerden oluşuyor. Özellikle Şemzînan'da intihar vakalarından büyük artış yaşanıyor.

Colemêrg ve ilçelerinde intihar vakalarının artmasının uyuşturucu kullanımıyla bağlantılı olduğu belirtiliyor. Özellikle asker, polis ve kurucuların oluşturduğu devlet destekli uyuşturucu çeteleri aracılığıyla son dönemlerde kentte uyuşturucu satışlarının da arttığı biliniyor.

‘ÇOCUKLARIMIZA UYUŞTURUCUYU DEVLET GÖREVLİLERİ SATIYOR’

Oğlu uyuşturucu kullandığı için cezaevinde olan bir baba, yaşadığı olayı şöyle dile getirdi:  “Çocuklarınıza sahip çıkın. Çocuklara ve gençlere sigara veriyorlar ama içine uyuşturucu madde koyarak alıştırıyorlar. Gençleri bu şekilde bağımlı hale getirip zehirliyorlar. Bu yüzden herkes çocuklarına sahip çıksın. Biz bu acıyı yaşadık ama başkalarının yaşamasını istemiyoruz. Özellikle Colemêrg ve ilçelerinde devlet görevlilerinin olduğu kişiler, çocuklarımızı uyuşturucuya alıştırıyor. Kentte yaşanan intihar vakalarının büyük bölümünün uyuşturucu kullandığı ve bulanıma girdiği için intihar ettiğini biliyoruz.”

2023 YILINDA YAŞANAN İNTİHARLAR

-17 Eylül 2023 tarihinde Dilan isimli genç bir kadının intihar ettiği öğrenildi.

- 16 Eylül 2023 tarihinde R. Akdağ isimli gencin Pehlivan Mahallesi'ndeki evinde intihar ettiği iddia edildi. Hakkari Devlet Hastanesi'ne kaldırılan R. Akdağ, müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

-14 Eylül 2023 tarihinde Colemêrg'in Gever ilçesinde 23 yaşındaki genç Mevlüt Basmacı'nın tavana bağladığı iple kendini asarak yaşamına son verdiği iddia edildi.

-10 Eylül’de Colemêrg'in Şemzînan ilçesine bağlı Nehrî köyünde evli ve iki çocuk annesi Şilan Atis (25), bilinmeyen bir nedenle tavana bağladığı iple kendisini asarak yaşamına son verdi.

- 28 Ağustos'ta Colemêrg'in Rubarok ilçesine bağlı Mekuke köyünde 16 yaşındaki bir gencin intihar ederek yaşamına son verdiği iddia edildi.

- 17 Haziran’da Merkez Bulak mahallesinde ailesiyle birlikte yaşayan A.K.Y isimli kadın intihar etti.

- Şemzînan'a Şemdinli ilçesine bağlı Qadana köyü Girik mezrasında 4 Haziran'da 19 yaşındaki Ensar Töre, evine yakın mesafede bulunan ahırda iple asılı halde bulundu ve yaşamını yitirdi.

- 30 Mayıs'ta Şemzînan'a bağlı Haruna köyünde 17 yaşındaki Evliya Sala, evine yakın mesafede bulunan ahırda iple asılmış halde yaşamını yitirdi.  

- Colemêrg'de 18 Mart’ta üniversite öğrencisi 21 yaşındaki V.Y, oturduğu binanın 5. katından atlayarak intihar etti.

- Gever ilçesinde 30 yaşındaki Kajin Dereli, 18 Mart’ta intihar etti. İddiaya göre Kajin Dereli, kafasına tek kurşun sıkarak intihar etti.

- 5 Mart'ta Colemêrg'e bağlı Dêz beldesinde 20 yaşındaki Zilan Turan, evinde silahla intihar etti.  

- 3 Mart'ta yine Dêz'de ikamet eden 17 yaşındaki B.D, evlerinin yakınında bulunan bir ağaca astığı iple intihar etti. B.D'nin 18 yaşındaki kardeşi ise yaklaşık 5 ay önce silahla intihar etmişti.

- 20 Ocak'ta Gever'de ifade vermek için adliyeye giden 26 yaşındaki Ferhat Atılgan, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiğini öğrenmesi üzerine adliyenin 3’ncü katından aşağı atlayarak intihar etti.

- 20 Ocak'ta Çelê'ye bağlı Çem köyünde yaşayan 32 yaşındaki Z.T isimli kadının kendisini iple asarak yaşamına son verdiği iddia edildi.

- 25 Ocak 2023’te Colemêrg'in Bulak Mahallesi’nde oturan Murat C., 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak eşi Muhbet C.'yi evde boğazı kesik ve hayatını yitirmiş bir şekilde bulduğunu iddia etti. Şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Muhbet C.’nin ölümü, intihar olarak kayıtlara geçti.

a