Digûr'da soykırım şehitleri anıldı

Êzidî halkı, Digûr’daki insani koridorda kitlesel bir yürüyüş düzenleyerek soykırım şehitlerini andı.

SOYKIRIM ŞEHİTLERİ ANILDI

Êzidî halkı, fermana karşı her yıl Şengal Özerk Yönetimi öncülüğünde farklı etkinlikler düzenliyor. Şengal Halk Belediyesi ve Êzidxan Gençlik Birliği öncülüğünde Digûr’daki insani koridorda kitlesel bir yürüyüş düzenlendi.
Yürüyüşün ardından Şengal ile Rojava arasındaki koridor üzerinde yer alan büyük su havuzunun yanına gelindi. Burada bir konuşma yapan Şengal Özerk Meclis Üyesi Vefa Feysel, soykırımdan bu koridor sayesinde kurtulduklarını ifade etti.

Yürüyüşe katılan Borîk Meclisi Üyesi Haydar Korkorkî, şunları söyledi: “Binlerce Êzidî araç bulamadı, birçoğu Şengal’den yürüyerek geldiler. Arkadaşlar da geldi ve yaşlı, hasta ve çocuklarımıza yardım etti. Bu havuz birçok canı kurtardı ve birçok kişi buradan su içti. Bu havuzu kutsal sayıyoruz. Buraya geldiğimizde, o anları hatırlıyorum ve her şey gözümde canlanıyor. O dönemin tüm acıları aklıma geliyor. Zorbalığın olduğu her yerde direniş de vardır. Düşman, Êzidî toplumunu yok etmek istiyor ama biz her yıl buraya gelerek onlara direnişimizi sürdürdüğümüzü gösteriyoruz."

Şengal Halk Meclisi Üyesi Neam Şengalî de bu havuzun binlerce kişiyi kurtardığını unutmamak gerektiğini söyledi.

Neam Şengalî, "Bu yolu unutan kendini unutmuştur. Bu havuzun Êzidîliğin bir sembolü olmalıdır” diye belirtti.