Irak Mülteciler Federasyonu Maxmur’a yönelik kuşatmayı kınadı

Irak Genel Mülteciler Federasyonu, 20 Mayıs'tan bu yana Maxmur’a dayatılan kuşatmayı şiddetle kınayarak, “Mültecilerin faşist Türk hükümeti memnun etmek için siyasi bir koz olarak kullanıldığını açıkça görüyoruz” dedi.

Irak Genel Mülteciler Federasyonu, yaptığı açıklamada Maxmur’un tel örgütler ve kulelerle kuşatılması için askeri güç yığıldığını hatırlatarak, “Mülteci halk bunu reddetti ve eyleme geçti” dedi.

Maxmurluların 30 yıldır burada olduğunu hatırlatan Federasyon, uluslararası kanunlara göre hakların ihlaline ve yaşamlarını tehdit eden saldırılara tepki gösterdi.  

Kampın defalarca Türk devletinin saldırılarına maruz kaldığını hatırlatan Federasyon, “Bu saldırıların dışında DAİŞ de birkaç kez saldırı düzenledi. Kurdistan Bölgesi güvenlik güçleri ise mültecilerin Hewlêr’e girişine izin vermiyor” diye ekledi.

Kamp halkının hayatı ve geçiminin Hewlêr’de çalışmaya bağlı olduğuna dikkat çeken Federasyon, uygulanan ambargonun uluslararası hukukun ihlali ve sığınma hakkının ihlali olduğunu kaydetti.

Açıklamada “Maxmur’a yönelik bu teşebbüsü, saldırıyı ve kuşatmayı şiddetle kınıyoruz. Mültecilerin faşist Türk hükümetini memnun etmek için siyasi bir koz olarak kullanıldığını açıkça söylüyoruz” denildi.

Birleşmiş Milletler’e bağlı kuruluşların da mülteci halkın can ve mal güvenliğini korumak, can ve mal güvenliğini tehdit eden ihlallere sınır koymakla sorumlu olduğunu kaydeden Federasyon, tüm sivil toplum kurumlarını, meslek gruplarını ve ilgili tüm tarafları insan hakları ve mülteci haklarının korunması için tutum almaya çağırdı.