Irak’ta on aşiret liderinden daha işgal saldırılarına tepki

Türk devletinin Güney Kurdistan ve Irak’taki işgal saldırıları ve askeri varlığına karşı on aşiret lideri daha ortak bir açıklama ile tepki gösterdi.

Temmuz ayı ortasından bu yana Irak’ta onlarca etkili aşiret ve aşiret lideri ortak açıklamalarla işgale tepki gösterirken, PKK’nin direnişine vurgu yaptı. 

16 Temmuz günü 15 aşiret lideri, 18 Temmuz’da ise  39 aşiret lideri tarafından işgal saldırılarına karşı ortak bir açıklama yaptı. 

RojNews’in haberine göre son olarak 19 Temmuz Cuma günü 10 aşiret lideri daha, Iraklı aşiret liderlerinin 16 Temmuz’da yayınladığı ortak bildiriye desteğini ifade etti.

Açıklamada şunlar ifade edildi: “Türkiye’nin, Kurdistan Bölgesi’ndeki insanlara ve doğaya karşı sistematik saldırıları devam ediyor. Köyleri ve şehirler boşaltılıyor; yakıp yıkılıyor, insanların can güvenliği tehlikeye atılıyor. İnsanlar evlerini bırakmaya zorlanıyor ve bölge bir askeri bölge haline getirilmeye çalışılıyor.” 

Açıklamada devamla şunlar belirtildi: “Biliyoruz ki Türkiye şu an DAİŞ’le savaşan PKK’ye karşı DAİŞ’ten destek alıyor. Bunun temel amacı da Irak ve özellikle Kürt halkına ait bir kısım bölgeyi işgal etmektir. Bu canice saldırılar savaş suçlarına ulaşmakta ve insan doğasını etkilemektedir. KDP ortaklığıyla geliştirilen bu canice suçlar, Bağdat hükümeti, uluslararası toplum, ABD ve Koalisyon güçlerinin gözleri önünde cereyan etmektedir.

Onurlu Iraklı aşiret ve liderleri olarak bu sistematik saldırıları reddediyoruz ve uluslararası toplumu, Bağdat hükümeti ve Irak parlamentosunu bu insanlık dışı suçlarla ilgili insani, ahlaki ve yasal sorumluluklarını taşıyarak saldırıları durdurmaya çağırıyoruz.”

İmzacı aşiret liderleri şöyle:

1. Bu Eli Aşireti Lideri Şêx Sebar Badiwi

2. Bu Ziyab Aşireti Lideri Şêx Hemid Türki Zin

3. Bu Ferec Aşireti Lideri Şêx Ahmet Türk

4. Bu Aşireti Lideri Şêx Gazi Feysel Kaud

5. Muhammedi Aşireti Lideri Şêx Hikmet Semir Şela

6. Bu Halife Aşireti Lideri Şêx Hemed Abdulkerim Xerbit

7. Bu Mari Aşireti Lideri Şêx Mazi Raml

8. İsa İçin Aşireti Lideri Şêx Seddad Kamil Dehl

9. Hazim Aşireti Lideri Şêx Ahmet Ferhan

10. Ebu Esaf Aşireti Lideri Şêx Raad Abdulcabar Süleyman