Kürtçe düşmanlığı protesto edildi: Değerlerimize sahip çıkacağız

Kürtçeye yönelik AKP-MHP'li faşistlerin ırkçı saldırılarını protesto eden dil ve kültür dernekleri, Kürt halkını değerlerine sahip çıkmaya çağırdı.

KÜRTÇE SALDIRILAR PROTESTO EDİLDİ

Birca Belek Dil ve Kültür Derneği, Kürtçeye yönelik saldırılar ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken gençlerin hedef gösterilip tutuklanmasına ilişkin dernek binaları önünde basın açıklaması yaptı.
Cizîr Belediyesi eşbaşkanları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex il ve Cizîr ilçe örgütleri, DEM Parti milletvekili Mehmet Zeki İrmez, Silopiya Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Ayşe Şan Dil Kültür ve Sanat Merkezi yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi ile çok sayıda kişi eyleme katıldı. Halk "Dilimiz onurumuzdur" yazılı pankart ile "Özgür dil, özgür yaşam", "Ziman jiyane" yazılı dövizler taşıdı.
DEM Parti Şirnex Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, Kürt dil ve kültürünün hedef alındığını belirterek, "Bu kirli politikalardan vazgeçin. Kürt halkı bu politikalara diz çökmedi, bundan sonra da diz çökmeyecek. Sonuna kadar dil, kültür ve değerlerine sahip çıkacak. Buradan Kürt halkına da bir çağrı yapıyoruz, bu politikalara karşı dil ve kültürünüze sahip çıkın. Eğer bu politikalardan başarılı olurlarsa bütün değerlerimize saldıracaklar" dedi.
Basın metnini okuyan Dernek Eşbaşkanı Cahit Akıl, "Kimse Kürtçeye yönelik saldırıyı meşru görmesin. Çünkü her halkın kendi dilinde eğitim ve hizmet alma hakkı vardır. Bunu engellemek isteyenler insanlık suçu işliyorlar. Özel savaş politikaları sonucunda kendi dilinde şarkı söyleyen veya konuşan Kürtler faşist saldırıların hedefi oluyor. Bu saldırılar sonucunda çok sayıda insan yaralanıyor ve çok sayıda insan hayatını kaybediyor. Bu saldırılar AKP-MHP iktidarının politikaları ve siyasetçilerin kullandığı dilden kaynaklanıyor" diye belirtti.
Akıl, şunları da belirtti: “Wan'da yola Kürtçe yazılan ‘Önce yaya’ kısmı silinerek yerine ‘Türkiye Türktür, Türk kalacak’ şeklinde ırkçı slogan yazıldı. Bu açık bir provokasyondur, zulümdür, haksızlıktır, hakarettir. Bu sadece Kürt halkına yönelik bir düşmanlık değil, aynı zamanda halklara yönelik bir düşmanlıktır. Bir diğer somut örnek ise DEM Parti Milletvekili Sayın Ali Bozan'ın AKP ve MHP milletvekilleri tarafından Meclis'te saldırıya uğramasıdır. Bu sıra dışı bir şey değil. Halkın iradesine karşı hoşgörüsüzlüktür. Bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Yine Elih ve Sêrt’te 6 Kürt kadını, bir düğünde şarkı söyledikleri ve faşistlerin sosyal medya hesaplarında hedef göstermeleri sonucu gözaltına alındı. Bu hedef göstermelerden AKP-MHP iktidarı sorumludur. Dilimizi korumak için hayatın her alanında mücadelemizi sürdüreceğiz."


AMED
Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (Komeleya Lêkolînên Ziman û Çandên Mezopotamyayê-MED-DER), Amed Kürt Enstitüsü, DESTAR son dönemlerde artan Kürtçe düşmanlığını protesto etti.
Peyas (Kayapınar) ilçesinde bulunan Roboski Parkı’nda yapılan eylemde "Ez bi Kurdî dijîm/ Ben Kürtçe yaşıyorum” dövizleri taşındı. Eyleme DEM Parti ve DBP il, ilçe yöneticileri katıldı.
MED-DER Eşbaşkanı Şükran Yakut, "Bu saldırılara karşı halkımızın hoşnutsuzluğunu her yerde dile getirmesi, her yerde ve her zaman dilini korumak, zulme izin vermemek için mücadele etmesi, direnmesi gerekmektedir” diye belirtti.