PKK öncülerinin izinden giden bir militan

Kurdistan’ın binlerce kahramanlarından biri olan HPG’li gerilla Ernesto Che Guevara, ülkesinin ve halkının özgürleşmesi için her türlü zorluğu ve bedeli göze alarak büyük bir kararlılıkla son nefesine kadar mücadele etti.

ŞEHİT ERNESTO CHE GUEVARA

Kürtlerin tarihinde Egîdler, fedailer hiçbir zaman eksik olmadı. Kürt Özgürlük Hareketi’nin ortaya çıkmasıyla birlikte bu fedailik ve direniş çizgisi daha netleşti. Erdal, Tekoşer, Çiyager, Reşîd, Cuma, Şoreş, Adil ve daha binlercesi Kurdistan tarihine adını altın harflerle yazdırdı.

Bu isimler arasında Amedli Ernesto Che Guevara (Jiyan Bilge) da  var. Amed, her Kürt’ün yüreğindeki başkenttir. Amed denilince akıllara Egîdlerin yurdu, serhildanlar ve direnişler gelir. Jiyan da Amed’in Bismîl ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya gelir. Ailesinin köklü Kürt kültürünün yaşandığı bir gelenekten gelmesinden dolayı, Jiyan Bilge de bu gelenek ve kültürle yetişir. Çocukluğundan itibaren Kurdistan’ın efsane gerillalarının hikayeleri ile büyür. O devrimciler köye geldiklerinde yüreklerini umut ve başarı sevinci sarar. Bu nedenle daha çocuklukta kendi yol haritasını belirler ve o şanlı destanların kahramanlarından biri olmaya karar verir.

Düşmanın Kürt halkına yönelik yeni bir imha ve soykırım planını devreye koyduğu 2015 yılında Jiyan artık sistem yaşamından kopar ve yeni bir yaşam için ilk adımı atarak gerilla saflarına katılır. İlk eğitimini Besta bölgesinde alan Jiyan, aldığı kısa süreli eğitimden büyük sonuçlar çıkarır.  Devrimci kişiliğinin temelini kısa süre kaldığı Besta bölgesinde atar. Botan’da dünyadaki en büyük devrimcilerden biri olan Ernesto Che Guevara ismini alır. Ve isminin ağırlığının farkında biri olarak uzun bir mücadele yoluna girer. Ernesto, önünde dikenli, zorlu ve engellerle dolu bir yol olduğunun farkındadır. Ama çocukluk aşkının peşinden gider ve Kurdistan'ın özgürleşmesi için her türlü zorluğu ve bedeli göze alır. Bu temelde Besta bölgesinde aldığı eğitimlerin ardından Medya Savunma Alanları’na geçer.

Heftanîn’de çalışmalara katılan Ernesto, zekası ve yeteneğiyle kendisini hızla geliştirir. Heftanîn’de yaklaşık bir yıl pratik yürütüp gerillacılık anlamında tecrübe ve yetkinlik kazanır. Mücadele saflarına yeni katılan her gerilla gibi PKK’deki yoldaşlık ilişkilerinden çok etkilenir. Bundan dolayı her zaman bu gerçek yoldaşlığın bir parçası olmaya çalışır. Örgütlü duruşu ve Apocu yaşam tarzıyla mücadele yaşamında engel tanımayan Ernesto, Heftanîn’de bir yıllık pratiğin ardından 2016 yılında Êzidî halkına yönelik saldırılara karşı durmak ve Şengal’in özgürleştirilmesi hamlesine katılmak üzere Şengal alanına geçer. DAİŞ çetelerine karşı yapılan birçok eylemde yer alarak kendisine verilen görevleri büyük bir kararlılıkla yerine getirir. Yoldaşlarıyla omuz omuza mücadele ederek Êzidî halkına huzurlu bir Şengal bırakır ve tekrar Medya Savunma Alanları’na döner.

İŞGALCİLER HİÇBİR ZAMAN UNUTAMAYACAKLARI BİR SAVAŞA TANIKLIK EDİYORLAR

İşgalci Türk devletinin saldırılarının olduğu bir dönemde bir kez daha Heftanîn’e dönen Ernesto, Bargiran, Esmer, Zelal ve Rûbarlar ile birlikte Türk ordusunun vahşi saldırılarına fedakarca savaşır. ‘Ev der Heftanîn e’ diyen şehit yoldaşlarının intikamını almak için sarsılmaz bir irade ve kararlılıkla direnir. İşgalci askerler hiçbir zaman unutamayacakları bir savaşa tanıklık ederler. Zorlu ve çetin bir savaşın ardından Metîna alanına geçer. Düşmanın 2021 yılında Zendûra’ya yönelik saldırılarına karşı gerçekleştirilen bir eyleme aktif katılarak, faşist Türk ordusu tarafından Zendûra’da kimyasal silahlarla şehit düşen yoldaşlarının intikamını almayı en öncelikli hedefi haline getirir. Yoldaşlarıyla birlikte işgalci düşmana ağır darbeler vurur. Düşmana elindeki tekniği kullanmak dışında nefes aldırmazlar. Metîna’nın birçok alanında gerillacılık yapan Ernesto’nun hedefi bulunduğu her çalışmada mutlak başarı elde etmektir.

Ernesto, 3 Aralık 2023 yılında Türk devletinin saldırıları sonucu 2 yoldaşıyla birlikte şehitler kervanına katılır. Binlerce Kurdistan şehidi gibi yaşamını özgürlük değerlerine adar. Şehit düşmeden önce devrimci yaşamdaki hedeflerini şu sözlerle dile getirir: "İçimde özgür bir insan yaratmak istiyorum, PKK öncülerinin izinden giden doğru bir yoldaş olmak istiyorum.” Kişiliği ve duruşuyla yoldaşlarına örnek olan şehit Ernesto, özgür yaşam uğruna canını feda etti. Özgürlük aşkından, Rêber Apo’ya bağlılıktan, ülke sevgisinden bahsedildiğinde akla gelen isimlerden biri olacaktır şehit Ernesto Che Guevara.