Tanıklar: Yangın anızdan değil elektrik tellerinden başladı

Valiliklerin açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen köy halkı, “Yangın anız yakımından başlamadı. Elektrik telleri koptu, yangın hızla yayıldı. Bu yangında DEDAŞ’ın payı var” dedi.

TANIKLAR YANGINI ANLATTI

Amed’in Xana Axpar ilçesi ile Mêrdîn’in Şemrex (Mazıdağı) ilçesi arasında çıkan yangın 17 köyü etkiledi. Birçok köyün içine kadar yayılan yangın dağlık alanlara da yayıldı ve son yılların bölgede yaşanan en büyük yangınına tanıklık edildi. Yangın başladığı ilk dakikalardan itibaren halk müdahale etmeye çalışsa da rüzgarın etkisiyle yangın hızla tüm bölgeye yayıldı. En az 6 kişi yaşamını yitirirken, onlarca kişi ise yaralandı. Neredeyse saatler sonra itfaiye ve ambulanslar bölgeye gitmeye başlarken, tüm çağrılara rağmen “gece görüşü” olmadığı gerekçesiyle helikopter ile havadan müdahale gerçekleştirilmedi. Türk devleti yangından saatler sonra bölgeye helikopter gönderdi.

'VALİLİKLER YALAN SÖYLÜYOR'

Diyarbakır ve Mardin valilikleri yaptıkları ilk açıklamada yangının anız yakımından başladığını iddia etti. Ancak görüştüğümüz ve bölgede yaşayan, yangının başından itibaren tanığı olan halk bu açıklamanın gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Yangının yaşandığı Köksalan köyünde yaşayan bir kişi, şiddetli bir rüzgarın başladığını ve barajın diğer tarafı ile Bağacık, Yaprakbaşı ve Yücebağ köyleri üçgeninde elektrik kesintisi sonrası verilen yüksek voltaj nedeniyle yangın başladığını ifade etti. Köylü şunları da söyledi: “Yangın ilk başladığında müdahale edip söndürmeye başladık. Ama yangını söndürmeye ilk gidenler çok etkilendi, geri döndüler. O arada itfaiye aradık ama gelmeleri çok uzun sürdü. Kopup düşen teller otların alev almasına neden oldu ve yangın çok büyüdü. Bu kez rüzgarın da etkisiyle söndürmeyi başaramadık. Elektrik teli olmasından ötürü suyla müdahale edemedik. Kendi çabalarımızla söndürmeye çalıştık ama karanlık olduğu için ve dumanın da etkisiyle çabamız yeterli olmadı. Yangın gittikçe büyüdü ve kontrolden çıktı."

'DEFALARCA DİREKLERİN TAMİRİ İÇİN UYARDIK AMA TAMİR ETMEDİLER'

Yangının başladığı ilk andan itibaren itfaiyeyi aradıklarını ancak çok geç geldiğini söyleyen köyü, şunları da anlattı:

“Neredeyse yangından 1 buçuk saat sonra itfaiye geldi. Ama artık yangın büyük oranda yayılmıştı. Ölü ve yaralı haberleri gelmeye başladı. Hem ateşin hem de çıkan dumanın etkisiyle nefes almakta bile zorlandık. Birçok kişi yanına hiçbir şey bile almadan evlerinden çıkıp uzaklaşmaya çalıştı. Köylerin su boruları tamamen yandı. Can kaybının yanı sıra ciddi oranda bir maddi zarar da çıktı ortaya. Halkın tüm emeği kül oldu. Devlet bizi kaderimize terk etti. Daha erken gelseler yangın bu kadar büyümezdi. Ve bunda DEDAŞ’ın da payı var. Defalarca kez direklerin tamir edilmesi gerektiğine dair dilekçe yazıldı, aradık, konuştuk ama onarılmadı. Bugün de bu yangının çıkmasına neden oldular. Onlarca hayvan telef oldu. Bölge kapkara bir alana dönüştü. Onlarca yaralımız var."

Hastanelerde yaralıların tedavisi devam ederken, ölü sayısında artış yaşanabileceği kaydedildi. Yangında 66 kilometrelik alanın küle döndüğü belirlenirken, yüzlerce hayvan can verdi.