DAİŞ'in yaşattıklarını unutamayacağız

QSD savaşçılarının Reqa'da kurtardığı sivillerden 70 yaşlarındaki Rabia, "QSD bizi cani DAİŞ'in elinde kurtardı çok mutluyuz fakat asla bu yaşadıklarımızı unutamayacağız" diyor.

Reqa'da uzun yıllardır DAIŞ'in insanlık dışı uygulamalarıyla yaşamak zorunda kalan halk, QSD savaşçılarının şehir merkezine girmesiyle özgürlüklerine kavuşmaya başladı.Savaşçıların son büyük operasyonunda kurtarılan sivillerden biri olan Reqalı aile yaşadıkları acıları ve DAİŞ sayesinde yüzleştikleri karanlık günleri anlattı. 70 yaşlarındaki Rabia ana, DAİŞ'in yaşattıklarını asla unutmayacaklarını, kurtuldukları için çok mutlu olduklarını söyledi.

YPG öncülüğündeki QSD'nin, ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon'un desteğiyle Reqa'daki DAİŞ işgaline son vermek için sürdürdüğü Büyük Savaş, devam ediyor. QSD savaşçıları, kentin göbeğine doğru tüm yönlerden çatış çatışa ilerliyor. Savaşçılar, bir yandan da DAİŞ'in rehin aldığı, canlı kalkan olarak kullandığı şehir merkezinde sıkışan halkı da kurtarmaya çalışıyor. Şimdiye kadar doğu cephesinde yüzlerce sivil kurtarıldı.

BEŞ SAATLİK ÇATIŞMADAN SONRA

Bu siviller bazen toplu halde bazen de küçük gruplar halinde kurtarılıyor. Savaşçılar bir çok defa sivillere ulaşmak için büyük riskler de alıyor. İki gece önce kurtarılan yaşlı bir çift ve oğulları, savaşçılar tarafından beş saatlik çatışmadan sonra güvenli alanlara getirilebildi.

HER TARAFTA İNSAN CENAZELERİ

Cepheye ait sağlık noktasına kontrol için getirilen siviller, yaşadıklarını sağlık çalışanlarına anlattı. Rabia anne, gözlerinde hala yaşadığı korkuyu taşıyarak şunları söyledi: "Ramazan'dan beri çok fazla insan öldürmeye başladılar. Sürekli sivil öldürüyorlardı. Ben ve ailem ramazandan beri dışarı çıkmadık. Evden çıkmaya korkuyordum. Her tarafta insan cenazeleri vardı. Biz o kadar cenaze gördük ki, o kadar şey gördük ki yaşadığımız sürece hiçbir şekilde bunları unutmak mümkün olmayacak. Hamleyi duyunca çok sevindim. Sürekli dua ediyordum ki QSD bir gün gelsin bizi de kurtarsın. Evet QSD geldi ve bizi kurtardı. Yaşadıklarımızı, gördüklerimizi nasıl unutacağız, bilemiyorum..."

GÜNLERDİR OĞLUMU SAKLIYORDUM

Son zamanlarda DAİŞ'in şiddetin dozunu daha fazla arttırdığını anlatan Rabi ananın anlattığına göre; DAİŞ şehirde sıkışıp kalmış. Halkın erzağını alıyor. Ayrıca şehirdeki tüm genç erkekleri götürüyor. Onlardan kaçanları öldürüyor. Kim kaçsa vuruyorlar. "Günlerdir götürmesinler diye oğlumu saklıyorumdum. QSD'nin geldiğini görünce rahat nefes aldım" diyen Rabi ana ve ailesi, QSD savaşçıları tarafından güvenli alanlara geçirildi.