Fransa’da aşırı sağ iktidar olma yolunda

Fransa'da pazar günü gerçekleşen parlamento seçimlerinin ilk turunda beklendiği gibi aşırı sağ geniş bir farkla birinci oldu. Aşırı sağın ikinci turda mutlak çoğunluğu elde etmesini engellemek için sol ittifak çağrılarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ulusal meclisi feshettiği Avrupa Parlamentosu seçimlerinden üç hafta sonra 49,3 milyonu aşkın seçmen yeniden sandık başına çağrıldı. Seçimlere katılım oranı yüzde 66,71 ile 2022 seçimlerin kıyasla 19,2 puan arttı. 

Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağ Ulusal Birlik (RN), oyların %33,15'ini alarak en büyük parti olarak öne çıktı. Bu sonuç, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Renaissance'in aldığı %14,7 oydan iki kat daha fazla.

Aşırı sağ tehlikesine karşı sol partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi (NFP) oyların yüzde 27,99’unu alarak aşırı sağcıların gerisinde kaldı. 

Cumhurbaşkanı’nın partisi Renaissance, ittifakları olan MoDem ve Horizon ile birlikte toplam yüzde 20,76 oranında oy elde ederek üçüncü sırada  yer aldı. 

Bunları yüzde 10,23 ile Cumhuriyetçiler (Les Républicains) ve diğer sağ gruplar takip etti. 

Aşırı sağcı Rassemblement National ve müttefikleri yaklaşık 300 seçim bölgesinde birinci gelerek ilk turda 35'ten fazla milletvekili çıkardı. Aşırı sağcı parti, güçlü olduğu bölgelerdeki yerini sağlamlaştırdı ve yeni bölgelere giriş yaptı.

MACRON AŞIRI SAĞA KAPILARI SONUNA KADAR AÇTI

Seçimlere katılım oranındaki artış sol partilerin ittifakına yaramamış görünüyor. Aşırı sağın 7 Temmuz'da çoğunluğu elde etmesini önlemek için "yeni bir Cumhuriyetçi cephe" çağrısında bulundular. Sol ittifak üçlü bir eşitlik durumunda üçüncü sıradaki adaylarının çekileceğini açıklasalar da, bu konuda Macronistlere şüpheyle yaklaşıyor. Sağcı ve liberal partilerin aşırı sağ karşısında tutum almamaları tepkiye neden oldu. Rassemblement National iktidarın kapısından içeri adımını atmış olsa da, sağcı çoğunluğun liderleri ikinci turda onu engellemek için net bir çağrı yapamadılar. Gözlemcilere göre Macron, siyasi hesaplarla başbakanlığın kapılarını sonuna kadar aşırı sağa açmaya hazırlanıyor.