Hesekê kantonunda işgal ve ihanet protesto edildi

Hesekê ve çevre kentlerde binlerce kişi, Türk devletinin KDP ile ortaklaşa sürdürdüğü işgal saldırılarını protesto etmek için alanlara çıktı.

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye ve Medya Savunma Alanları’na yönelik işgal saldırılarını ve Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) ihanetini kınamak amacıyla Hesekê, Dirbesiyê, Şedadê ve Hol’da eylemler düzenlendi. Şehit Aileleri Meclisi öncülüğünde düzenlenen eylemlere Arap ve Kürt aşiret büyükleri, partiler, sivil toplum kuruluşları ve halk katıldı.

HESEKÊ

Hesekê’de halk, Sinalko Kavşağı’ndan başlayarak Hemame (Kevok) Kavşağı’na kadar yürüdü.

Eylemde Kongra Star üyesi Dehlê Ehmed ve Hesekê Meclisi üyesi Ferhan Etiye, birer konuşma yaptı. KDP’ye “işgalci Türk devletinin planlarına aldanma, kendine gel” diye çağrı yapan konuşmacılar, bölge topraklarını viraneye çeviren, Türkleştirme politikası yürüten faşist devlete karşı mücadeleyi yükseltme sözü verdi.

ŞEDADÊ

Şedadêliler de kentin güneyinde yer alan gençlik merkezi önüne kadar yürüdü. Yürüyüş ardından Demokratik Birlik Partisi (PYD) Güney Bölge Ofisi üyesi Ewad El Hamed söz aldı. Hamed, "KDP ile Türk devleti arasındaki komplo bölge halkına karşı devam ediyor. Bölgenin sürekli hedeflenmesinde ve birçok kişinin şehit edilmesinde bu açıkça görülüyor” dedi. El Hamed, Halk Savunma Güçlerine (HPG) yönelik son saldırının ve yaralı gerillaların KDP tarafından yakalanmasının bu işbirliğinin kanıtı olduğunu söyledi.

Şedadê ilçesi Şehit Aileleri Meclisi Üyesi İman El Ferec de uluslararası güçlerin ve BM Güvenlik Konseyi'nin Türk devletinin Kürdistan halkına karşı işlediği suçlara karşı sessiz tutumunu kınadı.

DİRBESİYÊ

Dirbesiyê ilçesinde Suriye Devrimci Gençlik Merkezi önünde yürüyüşe geçen halk, Azadî meydanında miting düzenledi.

Mitingde, PYD'nin Dibêsiyê Şubesi Eşbaşkanı Mihemed El Xelef, Kürdistan dağlarındaki tarihi direnişi selamlayarak, "Zap, Metîna ve Avaşîn direnişi Türk devleti için yenilginin başlangıcıdır. KDP, Kürtlerin kutsal sembollerini düşmanlarına hizmet etmek için kullanmamalıdır. Kürdistan halkı artık gerçeği biliyor. Partimiz ve halkımız adına hainlerden hesap soracağımıza söz veriyoruz.” 

HOL

Hol ilçesinde de Türk devletinin işgal saldırıları Hol İlçe Meclisi önünde yapılan mitingle protesto edildi.

PYD İlçe Şube Eşbaşkanı Emar Musa yaptığı konuşmada, "KDP, Kürdistan halkının iradesini kırmaya çalışan Türk devletinin elinde bir araç haline geldi. Türk devletinin suçlarını önlemek için toplum ve uluslararası güçler, insan hakları örgütleri ciddi bir tavır sergilemeli ve Türk devletinden hesap sormalıdır. Ayrıca bölgenin hava sahasını kapatmalıdır" dedi.

Kongra Star üyesi Sacde Selman ise, bölge halkının QSD ve Özerk Yönetim etrafında kenetlenerek direnişi büyütmesi gerektiğini söyledi.