Meydanlar 19 Temmuz kutlamaları için dolduruldu

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinin yanı sıra Şam’da, 19 Temmuz Rojava Devrimi’nin 11’inci yıl dönümü dolayısıyla kutlamalar gerçekleştirildi.

Halep’in Şêxmeqsûd Mahallesi, Şam’ın Zorava Mahallesi, Kobanê, Reqa, Qamişlo, Girkê Legê, Dirêk, Dirbêsiyê ve Şedadê’de  kentlerinde halk, 19 Temmuz Devrimi’nin 11’inci yıl dönümü dolayısıyla alanları doldurdu.

Meydanlar, bu yılın sloganı olan “19 Temmuz Devrimi’nin ruhuyla Önder Abdullah Öcalan’ı özgürleştireceğiz ve demokratik ulusu sağlayacağız” yazılı pankartlarıyla süslendi. Kutlamalarda Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, 7 sivil ve özerk yönetimi temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri, aşiretlerin kanaat önderleri ve şeyhleri, sivil ve askeri kurumların üyeleri, Sivil Toplum Kurumları temsilcileri, kadın ve gençlik örgütleri hazır bulundu.

Bölgedeki "Kürt, Arap, Süryani, Çerkez, Ermeni" kökenli binlerce kişinin kutlamalar için ulusal ve geleneksel elbiseleriyle kutlama alanlarına geldi. Devrim şehitleri anısına saygı duruşu yapılan kutlamalarda Özerk Yönetim, kurumlar ve siyasi partiler adına konuşmalar yapıldı.

QAMIŞLO

Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi Yasama Meclisi EşBaşkanı Hikmek El Hebîb, 19 Temmuz Devrimi’nin Ortadoğu ve dünya halklarının devrimi olduğunu belirtti,  “Demokratik düşünceye sahip olan bu devrim, baskıcı zihniyetlere karşı savaşmış, halkların kardeşliğine dayalı fikir ve anlayışları yaymıştır. Bugün geldiğimiz aşama bölgedeki Kürtler, Araplar ve Süryani bileşenler sayesinde oldu” diye de ekledi.

Kadın Hareketleri adına  ise Kadın Ofisi Sözcüsü Henîfe Mihemed söz aldı. Henîfe Mihemed, Kuzey ve Doğu Suriye kadınlarının bugün her zamankinden daha güçlü olduğunu vurgulayarak, “Devrimin düşmanları, Şehit Yûsra ve Rihan şaşında özgür kadının iradesini hedef alıyor. Ancak mücadele eden binlerce kadın Rihan ve Yûsraların yolunu tamamlıyor. Kürt kadını tüm dünyaya örnek oldu. Binlerce genç kız ve erkeğin fedakarlığı, bölge halkının ruhu, direnişi ve birliğiyle kazanacağız” dedi.

GİRKÊ LEGÊ

Kongra Star adına Girkê Legê İlçe Meclisi Üyesi Nesrîn Mihemed, Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanı Vîvîan Beho Osê ve Demokratik Birlik Partisi (PYD) Girkê Legê İlçe Eş Başkanı Sirûr El Şetî birer konuşma yaptı.

Kuzey ve Doğu Suriye halklarının Türk devletinin insanlık dışı saldırılarına demokratik ulus felsefesi temelinde karşı koyduğu belirtilen konuşmalarda, “Tecridi ağırlaştırmaya, Önder Abdullah Öcalan’ı tehdit etmeye, devrimimizi yok etmeye çalışan güçlere karşı saflarımızı birleştirelim” çağrısı yapıldı.

KOBANÊ

Fırat Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanı Mizgîn Xelîl, 19 Temmuz Devrimi'nin kazanılmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın rolüne dikkat çekerek, "19 Temmuz Devrimi, Önderliğin sunduğu özgür yaşamdır. Önderliğin ektiği mahsulü bölge halkı biçiyor. 11 yıldır bölge halkı verdiği sözde durarak esareti kırdı ve bugün birlikte özgür ve güven içinde yaşıyor. Devrim, tüm özgürlük arayanlar için bir yol haline geldi” dedi.

Kongra Star Koordinasyon Üyesi Zozan Berkel de bölge halkının 19 Temmuz devrimini kutlayarak, "Bu gün, bizim asırlık hayalimizdi. Şehitlerimizin fedakarlıkları ve kadınların mücadelesi sayesinde bu hayalimiz gerçek oldu" dedi.

Benzer kutlamalar Dêrik, Reqa ve Şam’da da yapıldı.