Onlarca merkezde eylem: Soykırım suçuna karşı harekete geçin

Avrupa’nın birçok merkezinde alanlara çıkan Kurdistanlılar, Türk devletinin soykırım saldırıları karşısında üç maymunu oynayan dünya devletlerine bir an önce harekete geçme çağrısı yaptı.

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’de hedef gözetmeksizin Kürt halkına yönelik yürüttüğü soykırım saldırılarına karşı Avrupa’nın onlarca merkezinde eşzamanlı eylemler gerçekleştirildi.

ARNHEM

İşgalci Türk devletinin savaş uçakları ve SİHA’larla Kuzey ve Doğu Suriye’deki sivil altyapıyı hedefleyen ve hedef gözetmeksizin yaptığı soykırım saldırıları Hollanda’nın Arnhem şehrinde düzenlenen bir mitingle protesto edildi. Saygı duruşu ile başlayan mitingde bildiri okundu. Türk devletinin savaş suçlarına son verilmesi çağrısının yapıldığı mitingde, Türk devletinin saldırılarını teşhir eden pankartlar ve YPG ile YPJ flamaları taşındı. Rojava’yı sahiplenmenin tüm insanlığın görevi olduğu kaydedilen eylem, “Rojava’yı savun” çağrısı ardından sona erdi.

FRANKFURT


Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal ve soykırım saldırıları Almanya’nın Frankfurt' kentinde protesto edildi.
Frankfurt'ta yaşayan Kurdistanlılar merkezi tren istasyonu (HBF) önünde saat 18.00 sıralarında bir araya geldi.
Onlarca Kurdistanlının katıldığı mitingde, Türk devletinin Rojava’da gerçekleştirdiği sivil katliam ve ihtiyaç tesislerinin yerle bir edilmesine karşı sessiz kalan Avrupa devletlerine de bir an önce harekete geçmesi, uluslararası kamuoyuna da insani duyarlılık çağrısında bulundu.
Kitle daha sonra Frankfurt tren istasyonundan Hauptwache meydanına doğru yürüyüşe geçti.
KASSEL

Soykırımcı Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarına karşı Kürt halkının ve dostlarının öfkesi, Almanya'nın Kassel kentinde de yankılandı.

Women Defend Rojava'nın çağrısı üzerine Kassel Königsplatz'da bir araya gelen çok sayıda kişi, Türk devletinin saldırıları kınayan ve Kürt halkına destek mesajları veren pankartlar açtı. Eylemciler, Türk devletinin saldırılarının insanlık suçu olduğunu ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguladı. Ayrıca, uluslararası topluma ve Almanya kamuoyuna Rojava’da kullanılan silahların Almanya menşeili olduğuna dikkat çekti.

Women Defend Rojava adına konuşan aktivist, Türk devletinin saldırılarının Kürt halkını yok etmeye yönelik olduğunu vurgulayarak, “Türk devleti, Kürt halkının kazanımlarını yok etmek için her türlü barbarlığı yapmaktan çekinmiyor. Bizler, Kürt halkının yanında durarak, bu saldırılara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Uluslararası toplum ve Almanya kamuoyu da bu saldırılara karşı sessiz kalmamalıdır. Kürt halkının mücadelesini desteklemelidirler" dedi.

Eylem, Kürt halkının öfkesini ve direnişini yansıtan “Bijî berxwedana Rojava”, “Berxwedan”, “Hoch die internationale Solidarität” sloganlarıyla sona erdi.

MÜNİH

Almanya’nın Bavyera eyaletine bağlı Münih kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Gençlik Hareketi’nin çağrısı ile saat 17.00’da Stachus  meydanında bir miting düzenlendi.

FED-GEL’in hazırladığı bildirinin okunduğu mitingde, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına dair güncel bilgiler aktarıldı ve “Türkiye sivil hedeflere yönelik saldırılarıyla uluslararası hukuka göre savaş suçu işlemektedir. Almanya devletini ve herkesi Türkiye'nin bu saldırılarını karşılıksız bırakmamaya ve Rojava ile dayanışmaya  çağırıyoruz” denildi.

Eylemde sık sık “Bijî berxwedana Rojava”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Rojava yalnız değil” ve “Şehîd namirin” sloganları atıldı.

BREMEN

Rojava'ya yönelik TC işgal saldırıları Bremen’de protesto edilerek, saldırılara karşı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Rojava ve gerilla direnişi etrafında kenetlenme çağrısı yapıldı.

TCŞ ve TekoJIN’ın çağrısıyla Bremen Markplatz’da bir araya gelen Kurdistanlılar, Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal saldırılarını protesto etti.

Türk devletinin Rojava’daki sivil yerleşim birimlerini, elektrik tesisleri, petrol ve gaz sahalarını bombalamasını kınayan Kurdistanlılar ve dostları, sık sık “Bijî berxwedana Rojava”, “Bijî berxwedana YPG”, “Bijî berxwedana YPJ”, “Defend Rojava” sloganları attı.

Protesto eyleminde “Rise up for Rojava”, “Berxwedan jiyan e”, “Defend Kurdistan”, “Stoppt den Türkischen Angriefskrieg auf Süd-Kurdistan und Rojava” pankartları taşındı.

TCŞ aktivistleri saat 22:00’de de Bremen Domsheide’de toplanıp Hauptbahnhof’a kadar yürüdü. Gençler yürüyüş boyunca “Bijî berxwedana Rojava", "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana YPG, Hoch die internationale Solidaritat” sloganları attı.

LONDRA

İngiltere'nin başkenti Londra’da Kurdistanlılar ve dostları Dışişleri Bakanlığı önünde bir araya gelerek, Türk devletinin Rojava ve Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırılarını protesto etti.

Gençlik Hareketi ve Jiyan Kadın Meclisi’nin çağrısı ile düzenlenen protestoya, Kurdistani örgütlerin yanı sıra enternasyonal gruplar da katıldı. Sık sık, “Terörist Türkiye”, “Terörist Erdoğan”, “Utan İngiltere”, “Faşist TC Kürdistan’dan defol” şeklinde sloganlar atıldı. Türk devletinin sivillere yönelik saldırılarında katledilen Kürtlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile YPG, YPJ flamaları taşındı.

İngiliz gazeteci Mark Campbell, Kürt Halk Meclisi’nden Ercan Akbal ile enternasyonal grupların açıklama yaptığı eylemde, Kurdistan’a yönelik insanlık suçlarına karşı sessizliklerin utanç verici olduğu ifade edildi. Faşist, ırkçı ve kafatasçı Türk devletinin insanlığa karşı DAİŞ gibi yapıları destekleyerek korkunç suçlar yaptığı dile getirilen açıklamalarda, “Bugün üzerlerine bomba yağdırılan Rojava ve gerilla alanları DAİŞ'e karşı büyük kahramanlıklar sergiledi ve Ortadoğu’da bu barbarlığa karşı korudu. Rojava’ya yönelik saldırılara karşı bir an önce harekete geçilmelidir. Erdoğan rejimi demek DAİŞ demektir. Erdoğan rejimi demek tüm insanlığın tehdidi anlamını taşıyor” denildi.

Yapılan açıklamaların ardından Kürt kadınlarından oluşan bir heyet Dışişleri Bakanlığı’na yaşanan saldırılara ilişkin bir dosya sunuldu.

Bu arada 8 Ekim günü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosunun yıl dönümü ve Kürdistan’daki işgal saldırılarına karşı kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirilecek. Londra Wood Green Civic Centre önünde gerçekleştirilecek yürüyüş saat 15:00’da başlayacak.

BERN

İsviçre’nin Bern kentinde Tevgera Ciwanên Şoreşger öncülüğünde TC faşist devletinin Rojava’ya yönelik saldırılarına karşı eylem gerçekleştirildi.

Eylem, Ankara’da fedai eylemi gerçekleştiren Şehit Erdal ve Şehit Rojhat şahsında tüm Kurdistan Özgürlük Şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Siyasetçi Burhan Karakoç ve FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik birer konuşma yaptı.
Karakoç, işgalci Türk devleti uzun süredir Kurdistan topraklarında soykırım saldırıları gerçekleştiriyor. Tamamen Türkiye ve dünya topraklarına sıkışan ve büyük endişe veren AKP-MHP'nin faşist askeri iktidarı, yatırım için Rojava’ya bomba yağdırıyor. Saldırıda doğrudan enerji kaynakları, sivil alanlar ve halkın temel ihtiyaçlarını karşıladığı yerlere yapıyor. Tehditlerin ardından Faşist Devlet Bakanı Hakan Fidan bölgeye yönelik saldırıyı açıkça dile getirdi. Çünkü bu saldırıların amaçlarından biri de DAİŞ’e fırsat vermek ve onun yok edilmesinin önünü açmaktır. Faşist TC ordusu, bölgenin huzurunu bozarak, halka hizmet eden bina ve altyapıları hedef alarak suç işliyor. Kuzey ve Doğu Suriye'de gerçekleştirilen bu saldırılar uluslararası hukuka aykırıdır. Türk ordusu ahlaka aykırı bir suç işliyor. Diktatör Erdoğan ve küçük ortağı MHP Önder Apo’nun paradigmasının olduğu her yerde, Kurdistan’ın her yerinde insanlık dışı saldırılarına devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Faşist Türk devletinin sivil halka alçakça yönelik saldırılarının durmadığını ifade eden
Demir Çelik ise devamla, “Faşist Türk devleti her zaman Kurdistan’ı bombalamak insanlarımızı öldürmek için her zaman bahane arıyor. Faşist ve barbar Türk devletinin saldırılarına her zaman cevap vereceğiz. Kürt ve Kurdistan halkımızdan tek isteğimiz birlik içinde durmak, düşmanı yok etmek, Kurdistan’da savaşan yoldaşlarımıza ses olmaktır” vurgusunda bulundu.

Eylem “Şehîd namirin”, “Bijî berxwedana Rojava” sloganları ardından sona erdi.

GIESSEN

Rojava’daki saldırılara karşı ses verilen diğer bir alan da Almanya’nın Giessen kenti oldu. Onlarca kişinin katıldığı mitingde Türk devletinin soykırım saldırılarına dikkat çekildi ve “Rojava’yı savun” çağrısı yapıldı.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde faşist Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’de sivil yerleşim yerleri ve altyapı merkezleri dahil Özerk Yönetim Alanlarına dönük gerçekleştirdiği soykırım  saldırıları kınandı.

Ronahi Kadın Meclisi, PYD Hannover’in çağrısı ile 18.00’da Hannover Hbf’de bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, soykırım suçlarına karşı sessiz kalan ulus devletlerini kınadı, halklara ve kamuoyuna duyarlılık ve acil harekete geçme çağrısı yaptı.

Woman Defend Rojava adına yapılan konuşmada, Kadın Devrimi’nin gerçekleştiği Rojava’ya dönük gerçekleştirilen her saldırının soykırım saldırısı olmanın yanında kadın kırımı (femicide) suçu olduğuna dikkat çekti.

Türk özel savaş hükümetinin Kürt’ün soykırımı temelinde geliştireceği bütün saldırılara karşı kesintisiz direniş içinde olunacağı belirten eylemde, 7 Ekim’de Hannover Steintor’da yapılacak yürüyüşe güçlü katılım çağrısı yapıldı.

HAMBURG

Almanya'nın Hamburg kenti merkez tren istasyonu önünde TCŞ aktivistleri öncülüğünde eylem gerçekleştirildi. Eylem Rojava'da şehit düşenler anısına saygı duruşu ile başladı. "Bijî berxwedana Rojava", "Bê Serok jiyan nabe", "Kahrolsun TC", "Terörist Erdoğan", "Katil Türkiye Rojava'dan defol", "Hoch die internationale Solidaritat" sloganları atan gençler, daha sonra istasyonun içinde yürüyüşe başladı. Gençler "Frieden für Rojava und Syrien", "NEIN ZUM KRIEG" ve "Verteidige Kurdistan gegen Invasion und Verrat" pankartları taşıdı.

BASEL

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği'nin (YJK-S) çağrısıyla Basel, Lozan, Cenevre, Bern, Fribourg, Winterthur ile Zug kentlerinde alanlara çıkan Kurdistanlılarla dostları Türk devletinin topyekûn imha saldırını protesto etti.

Basel kentinde Batfüsserplatz'ta düzenlenen eylemde, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik sivil ve askeri alanları hedef alan topyekûn imha saldırılarının bir an önce durdurulması çağrısı yaptı.

Enternasyonalist gençlik örgütleri ile çok sayıda İsviçreli siyasi parti temsilcilerinin de katılım sağladığı eylemde Türk devletine öfke yağdı.

Eylemde CDK-Basel ve Rojava Komitesi adına konuşmalar yapıldı.

HBDH (Halkların Birleşik Devrim Hareketi) adına söz alan Hüseyin Yeter, 1 Ekim günü Ankara'da Türk İçişleri Bakanlığı'nı hedef alan eylem sonrası Türk devletinin Kürt savaşçıları hedef alma bahanesini öne sürerek 2 gündür sivil yaşam alanlarını ve bölgenin altyapısını aralıksız bombaladığına işaret etti. 

Yeter sözlerini şöyle sürdürdü: "Ankara'nın merkezinde faşizme karşı gerçekleştirilen bu devrimci eylem sömürgeci faşist rejimi sarstı. Sömürgeci faşist rejim hem Başûr'da hem de Rojava'da sivil halkımızı ve yaşam alanlarımızı günlerdir bombalamaktadır. Kürt halkının yaşamlarını boşaltarak bölge halklarını göçe zorlamak isteyen faşizmin bu saldırılarına karşı mücadelemiz sürecektir."

LOZAN

Lozan'daki eylemin adresi olan Chadeon meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar düzenledikleri eylemle dünden bu yana Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik topyekûn saldırılara karşı bir eylem düzenledi.

Sık sık Türk faşist rejiminin saldırılarının protesto edildiği eylemde Fransızca basın metni okundu. 

CDK-Lozan adına yapılan açıklama sonrası eylem, yarın Zürih kentinde 9 Ekim komplosunun protesto edileceği merkezi yürüyüşe katılım çağrısıyla sonlandırıldı.

CENEVRE

Cenevre’de Pécolat meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar düzenledikleri yürüyüşle Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik imha savaşını protesto etti. 

Place de Grottes meydanına kadar devam eden yürüyüş sonrası PYD temsilcisi Hasan Mahmut, dört parça Kurdistan halkının ayağa kalkarak, bu zulme itiraz etmesi gerektiğini söyledi. Kürtlerin Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî yarasını unutmadığını hatırlatan Mahmut, Kürt halkının birlik içerisinde ortak mücadele etmesini istedi.

Ardından Fransızca basın metni okundu. Eylemde American co-director of The Kurdish Center for Studies'ten Siyaset Bilimci Dr. Thoreau Redcrow, son 2 gündür Türk devletinin tüm dünyanın gözü önünde savaş suçu işlediğini söyledi.

Redcrow, “Bu saldırılarla Kürt sivillerin yaşam alanları, elektriği, suyu hedef alınıp bölge insansızlaştırılmak isteniyor. Bu uluslararası arenada savaş suçudur. Bilinçli olarak yaşam alanları hedef alınıyor, hastanelerdeki insanlar ölsün diye elektrik enerjisi alanlarını bombalıyorlar. Bugün yine bir hastane bombalandı. Türkiye’nin yaptığı terörizmin kendisidir. NATO ve BM’de yer almasına rağmen bu terörizmi yapıyor. Erdoğan’ın bu hareketinin amacı Kıbrıs benzeri bir proje. Dêrik ve Efrîn’i insansızlaştırıp Türkmenleri oraya yerleştirmek için bu saldırılar yapılıyor” diye konuştu. 

Eylem sloganlarla son buldu.

FRIBOURG

Fribourg kentinde yaşayan Kurdistanlılar da bugün alanlara çıkarak Türk devletinin sivil ve askeri alanları hedef alan saldırılarına karşı tepkilerini dile getirdi.

Bahnhopplatz'ta bir araya gelen kitle adına Fransızca basın metnini, CDK Fribourg Eşbaşkanı Orhan Hazar okudu. Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik yapılan bu topyekûn imha saldırının aslında Türk devletinin  yenilgisini gösterdiğini söyleyen Hazar konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türk devleti kendisini çok güçlü göstermek istiyor ama aslında Kürt Özgürlük Savaşçıları tarafından ağır bir yenilgiye uğramış ve bahane ile yenilgisinin üzerini örtmek istiyor."

Yapılan açıklama ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.

ZUG

Kurdistanlıların bir diğer eylem alanı olan Zug'ta da Almanca açıklama yapıldı, daha sonra Siyasetçi Musa Farisoğulları bir konuşma yaptı. Saldırılarla bölgenin insansızlaştırılmak istendiğine işaret eden Farısoğulları, saldırılara karşı dört parça Kurdistan halkının birliğine vurgu yaptı

WINTERTHUR

Kurdistanlılar, Winterthur merkez tren istasyonu önünde Türk devletinin saldırılarını kınadı. Eylemde konuşan Winterthur Eşbaşkanı İsmail Kaya, Türk Dışişleri Bakanı  Hakan Fidan'ın açıklaması sonrası iki günden bu yana Rojava'da halkın yaşam alanlarına yönelik saldırılar yapıldığını söyledi. Bu saldırıların insanlık suçu olduğunu vurgulayan Kaya, herkesin bu suça karşı harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Eylemde bir de Almanca bildiri okundu.

LEIPZIG

Almanya'nın Leipzig kentinde Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılar yürüyüş ile protesto edildi. Rojava Soli Bündnis Leipzig’in çağrısıyla Brand Platz'da bir araya gelen Kürtler ve dostları, Kurdistan şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu, Ardından “Bijî berxwedana Rojava”, “Erdogan ist ein Mörder und Faschistisch” sloganları atarak Rabet Parkı’na kadar yürüdü.