YPG bilançoyu açıkladı: Türk ordusu 5 sivili katletti

YPG Basın Merkezi, işgalci Türk ordusunun 5 günlük saldırılarına ilişkin açıklama yaptı ve Türk ordusunun Efrin’de 3, Girê Spî sınırında ise 2 sivili katlettiğini 12 sivili ise yaraladığını bildirdi.

YPG Basın Merkezi Türk ordusunun Kuzey Suriye’de son 5 gün içerisindeki saldırıları ve ihlallerine ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

YPG sitesindeki açıklamada yer alan bilgiler şöyle:

“İşgalci Türk ordusu ve komutası altında yer alan çetelerin Rojava Kürdistanı’na karşı saldırı ve ihlalleri devam ediyor. Türk ordusu ve ona bağlı çetelerin saldırıları Efrin sınırında yoğunlaşmakta ve genişletmektedir.

İşgalci Türk ordusu ve çetelerinin son 5 gün içerisinde Rojava’ya yönelik saldırıları şu şekilde:

30.06.2017 tarihinde işgalci Türk ordusuna bağlı çeteler havan toplarıyla Efrin’in Cindirêsê ilçesine bağlı Îska ve Baxtiyar tepelerine saldırmıştır. Aynı saatlerde doçka tipi silahlarla Dêwa tepesine saldırı yapılmıştır. Güçlerimiz ağır silahlarla karşılık vermiş fakat çetelerin ölü ve yaralı sayısı netleştirilememiştir. Çeteler bu defa havan toplarıyla Efrin’e bağlı Şêrewa ilçesinin Basûfanê ve Bircikê Silêman köylerine saldırı düzenlemiştir. Aynı saatlerde çeteler Şera ilçesine bağlı Belûniyê köyüne saldırmıştır. Güçlerimiz iki saldırıya da anında karşılık vermiştir. Aynı gün güçlerimiz Efrin’in Maranez köyünde saldırı hazırlığı yapan çeteleri fark etmiş çatışma çıkmıştır. Bu çatışmanın sonucunda bir çete öldürülmüştür. Çetelerin ölü ve yaralı sayısı daha fazladır fakat tam olarak sayıları netleştirilememiştir.

01.07.2017 tarihinde işgalci Türk ordusuna bağlı çeteler obüs toplarıyla Efrin’in Şera ilçesine bağlı Belûniyê, Eyn Deqnê ve Minniqê köylerine saldırmıştır. Efrin’in Cindirêsê ilçesine bağlı Baz ve Barîn tepelerine ise doçka tipi silahlarla saldırı düzenlenmiştir. Bunun yanı sıra Türk ordusu sınırı ihlal etmiş, Efrin’in Bilbilê ilçesine bağlı Baliya Tepesine iş makineleri ve dozerlerle girip yeni mevziler inşa etmek istemiştir. Güçlerimiz Türk ordusuna karşılık vermiş ve bir dozerlerini imha etmiştir. Aynı saatlerde çeteler havan topları, doçkalar ve BKC tipi silahlarla Efrin’in Cindirêsê ilçesine bağlı Şehit Şîlan ve Îska Tepesine, obüs toplarıyla Efrin’in Şera ilçesine bağlı Maranez, Eyn Deqnê, Bêlûniyê ve doçkalarla Efrin Şêrewa ilçesinin Basûfanê köyüne saldırmıştır. Bu saldırıların sonucunda Maranez köyünde yangın çıkmış ve köylülerin tarım alanları yanmıştır. Aynı gün Türk ordusunun kullandığı insansız hava araçları Kobanê üzerinde dolaşmış ve ona bağlı çeteler havan toplarıyla Fırat’ın doğusuna düşen Şêxler kasabasına saldırmıştır.

03.07.2017 tarihinde saat 16:00’da işgalci Türk ordusuna bağlı çeteler Efrin’in Şera ilçe merkezine obüs toplarıyla Şera’ya bağlı olan Qestelê köyüne ise obüs ve ağır silahlarla saldırmıştır. Çeteler aynı zamanda obüs ve havanlarla Şehit Şilan Tepesine, Maranez, Malikiyê, Xalta, Cilbirê, Eyn Deqnê, Belûniyê, Basûfanê ve Bircikê Silêman köylerine saldırmıştır. İnsansız hava araçları da bu alanlar üzerinde gezmiştir. Yine Maranez ve Bêlûniyê’ye bağlı tarım alanları çeteler tarafından ateşe verilmiş maddi zarar meydana gelmiştir. Güçlerimiz Maranez, Basûfanê, Eyn Deqnê, Ezaz ve Marê’de çetelere karşılık vermiştir. Maranez ve Basûfanê önlerinde mevzi yapmaya çalışan çetelerin kullandığı iki kepçe darbelenmiştir. Çetelerin ölü ve yaralıları hakkında net bilgi edinilememiştir. Aynı gün çeteler havan toplarıyla Şêrewa ilçesine bağlı Basûfanê köyüne havan toplarıyla, Cindirêsê’ye bağlı Zin deresine ise doçkalarla saldırmıştır. Bu saldırılar sonucunda Efrin’in Şera ilçesine bağlı Kefer Entan köyünde 3 sivil katledilmiş, 8 sivil yaralanmıştır. Ayrıca aynı gün Türk ordusu Gire Sipî’ye bağlı Xizêl köyünden sınırı geçmeye çalışan çok sayıda Rakka’lı mülteciyi gözaltına almış ve işkenceden geçirdikten sonra sınırın Rojava tarafına geri göndermiştir. Siviller Girê Sipî’ye doğru yürürken Türk ordusu top atışları yaparak 2 sivili öldürmüş 4’ünü yaralamıştır. Aynı gün Türk ordusu havan topları ve doçkalarla Heşarkê Köprüsüne saldırmış, güçlerimiz anında karşılık vermiştir.

Türk ordusu ve ona bağlı çetelerin Efrin ve çevre köylerine saldırıları ve ihlalleri tüm yoğunluğu ve şiddetiyle devam etmektedir. Şu anda da çatışmalar devam ediyor.”