YPG-YPJ güçleri, Êzidî kardeşleri kurtardı

YPJ-YPG güçleri, Êzidî kardeşleri 9 yılın ardından DAİŞ çetelerinden kurtardı. Kurtarılan kardeşler, "Hiçbir zaman unutmayacağız" mesajını verdi.

YPJ/YPG’li güçler, Rojava’da Şengalli Besê Xidir ile Aliye Xidir adlı kız kardeşleri DAİŞ çetelerinden kurtararak ailelerine teslim etti.

Şengal’e bağlı Solax köyünden Besê Xidir Xelef Şemo ile Aliya Xidir Xelef Şemo adlı kız kardeşler, 3 Ağustos 2014 tarihinde yaşanan 74’üncü fermanda DAİŞ çeteleri tarafından kaçırılmıştı. Kardeşler, 9 yılın ardından Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimine bağlı güvenlik güçleri tarafından Hol kampından kurtarıldı. YPJ’nin dijital medya hesabı üzerinden paylaşılan videoda Êzidî kız kardeşler yaşadıkları vahşeti anlattı.

'TÜM KADINLAR KURTARILMALI'

Êzidî kadın Besê Xidir, şunları belirtti:

“DAİŞ çeteleri beni, kız kardeşimi ve annemi kaçırdıktan sonra bizi önce Rojava’da bulunan Dêrazora götürdü. Erkek kardeşimi bizden ayırarak çetelerin arasına götürdüler. Birkaç ay sonra annemi de bizden ayırarak farklı bir yere götürdüler. Annemi götürdükleri sırada onlara annemi nereye götürüyorsunuz diye sorduğumda bana, ‘anneni İslam Devletine götürüyoruz’ dediler. Bir ay sonra çeteler annemin bir hava saldırısında öldüğünü söyledi.

Erkek kardeşim bir süre sonra çetelere, ‘kız kardeşlerimi yanıma getirmek onları ben büyütmek istiyorum’ dedi. Kardeşim o zamanlar 12 yaşındaydı. Fakat çeteler onun yanına götürülmemizi kabul etmedi. Sonra bizi Bahoz Kampı ile Hol Kampına götürdüler. Orada bize siz Hemisêli değil Şengal halkındansınız dediler. Biz bunu duyduğumuzda çok şaşırdık. Şengalli olma düşüncesini başta kabul etmedik. Bir süre sonra Şengalli olduğumuzu kabul ettik. Hol Kampında Şengalli olup olmadığımızı tespit etmek için kan testi yaptırmak istedik. Bize, eğer kan testinde Şengalli olduğunuz ortaya çıkarsa sizi Şengal’e göndeririz dediler. Hatta eğer Şengalli olduğumuz kanıtlanırsa Şengal'e dönüşümüzün sorumluluğunu alacaklarını belirttiler.”

YPG’nin Şengalli olan kişileri Şengal’e gönderdiğine dair duyumlar aldığını belirten Besê Xidir, devamında şunları söyledi: "Başta duyduklarımıza inanmıyorduk. Sonra dijital medyada YPG’nin Şengalli kadınları kurtararak ailelerine teslim ettiğini gördük. Bütün Şengalli kadınların çetelerin elinden kurtarılıp Şengal’e kendi halkının arasına dönmesini umut ediyorum.”

'GERÇEK AİLEMİZİ BİLMİYORDUK'

DAİŞ’li çetelerin elinden kurtarılan 14 yaşındaki Aliye Xidir ise şöyle konuştu:

“Kampta ailelerle beraber yaşıyorduk. Bu ailelerin kendi ailemiz olmadığını biliyorduk. Ancak gerçek ailemizin nerede olduğunu da bilmiyorduk. Kampa ilk ulaştığımızda yaşadıklarımızı kabul etmekte zorlandık. DAİŞ çetelerinin yaptığı kötülükleri düşünmek dahi istemiyorum. Biz çocukken annemizi kaybettik. Bugün büyüdük. Ancak annemizi bir daha görme şansımız yok. Annemi bir daha görme şansım olsaydı çok mutlu olurdum. Kamptan kurtarılanlar kendi gerçek ailesine kavuşuyor, akrabalarının yanına gidiyor.

'BİZİ YPJ ANLIYORDU, HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIM'

İnsan, DAİŞ çetelerinin arasına girip insanları nasıl öldürdüklerini gördüğünde çok korkuyor. Biz de ilk süreçlerde çok korktuk. Bugün kurtarıldığımız için çok mutluyum. YPJ bize çok dostane yaklaştı. Onlar bizi anlıyordu. Bu nedenle onlara çok teşekkür ediyorum. Onların bize yaptığı iyiliği hiçbir zaman unutmayacağım.

DAİŞ çetelerinin elinde bulunan herkesin kurtarılarak ailesine kavuşmasını ve özgürce yaşamasını diliyorum."