Kürdistan’da yaban hayvanları katlediliyor

Kürdistan coğrafyasını yok etmek için her yolu deneyen AKP Hükümeti, Hakkari ve Van'da yaban hayatta yaşayan hayvanların katledilmesine de göz yumuyor.

Tüm Kürdistan’da olduğu gibi AKP Hükümeti, Van ve Hakkari’de de doğayı ve canlıları katletmeye devam ediyor. Özellikle askerler ve korucular dağ keçileri ve koyunları başta olmak üzere yabani hayvanları katletmeyi sürdürüyor. Yüksek dağlara, derin vadilere ve berrak sulara sahip olan Hakkari coğrafyasında binlerce canlı türü yaşıyor.

Binlerce yıldır Hakkari dağlarında yaşayan bazı canlılar, nesli tükenmeye doğru gidiyor. Süren savaş nedeniyle, bölge ormanlarının büyük bölümü yakıldı. Binlerce tür hayvana ve bitkiye ev sahipliği yapan vadilere HES ve barajlar yapılarak, doğal yaşam yok edildi. Ormanlarıyla ünlü Hakkari dağlarına yüzlerce karakol ve kalekol yapılarak, çevresinde bulunan tüm ormanlar ya kesildi, ya da yakıldı.

BAZI YERLERDE SOYLARI TÜKENDİ

Hakkari Berçelan ve Mergabütan yayları yaban hayvanları ile biliniyordu. Kaçak avlanma nedeniyle yaban hayat tamamen yok edilmiş durumda. Bölgede bulunan asker ve korucuların her gün yaban keçi, koyun, keklik olmak üzere birçok hayvanı kaçak şekilde avladığı ortaya çıktı. Van ve Ağrı illeri arasında bulunan Aladağlar’da aşırı avlanma sonucu dağ koyunu ve keçisinin nesli tükenmiş durumda. Bir dönem binlerce yabani hayvanın bulunduğu Aladağlarda, bu hayvanlara artık rastlanmıyor.

Van-Ağrı-Bitlis ve Muş illeri arasında bulunan Sipan (Süphan) dağında yaban hayat katledilmiş durumda. Sipan Dağında, 20 yıl öncesinde kadar yabani dağ öküzü bulunuyordu. Devletin avlanmalara sessiz kalması ve aşırı avlanma nedeniyle soyu tükenmiş durumda.

Bölgede yaşayan köylülerin, verdiği bilgiye göre özellikle Dağ Komando Tugayı askerleri, Depin bölgesinde bulunan asker ve polisler ile çevre köylerde bulunan korucuların başta yaban koyunu ve keçisi olmak üzere avlanması yasak olan yaban hayvanları avladığı belirtildi. Halk olarak ne kadar korumaya çalışsalar da ellerinden bir şey gelmediğini vurgulayan köylüler, tepkilerini şu şekilde dile getirdi: "Devlet kendi koyduğu yasağı yine kendisi ihlal ediyor. Biz, bu yaban hayvanların bilinçli olarak katlettiğine inanıyoruz. Bu konuda, tüm kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz."