Her yıl en az 10-15 milyon ton plastik çöpün deniz ve okyanuslara atıldığı veya nehirler yoluyla buralara ulaştığı biliniyor. Şimdiden balıklar dahil su canlılarının önemli bir kısmını ve dolayısıyla insanlığın geleceğini tehdit eden plastik çöplerin, 2060’a kadar 60 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Ancak buna karşılık okyanusların temizlenmesine dair mücadele de sürüyor.
The SeaCleaners adlı çevreci derneğin geçtiğimiz günlerde duyurduğu ve üzerinde yıllardır çalıştırılan bir katamaran da bu mücadelenin ürünlerinden. Derneğin konseptini duyurduğu katamaran 2016 yılından bu yana konsept çalışması yürütülen ve 2024’te okyanuslardaki temizleme ve geri dönüşüm çalışmalarına başlanılacak bir projenin parçası.
YILDA 5-10 BİN TON ARASI ÇÖP TOPLAYABİLECEK
The SeaCleaners’in bağışlar sayesinde 30 milyon Euro gibi bir maliyetle sona doğru getirdiği dev katamaranın uzunluğu 56 metreyi, genişliği ise 46 metreyi buluyor. 2022 yılında üretimine başlanacak katamaranın saatte 3 tona kadar plastik çöp toplayabileceği hesaplanıyor. Bu ise yılda en az 5 ila 10 bin tona kadar ulaşılması demek.
Dev temizlik ve geri dönüşüm gemisinde bulunan bir döner bant sayesinde plastik çöpleri yukarı doğru çekecek. Geminin dışındaki fileler sayesinde de çöplerin kapılması mümkün olabilecek.
BİRKAÇ YÜZ TANESİ İLE OKYANUSLARIN TEMİZLENMESİ MÜMKÜN OLABİLECEK
The SeaCleaners’in Başkanı Yvan Bourgnon’a göre, geliştirdikleri konsept kapsamında üretilecek sadece birkaç yüz adet katamaran ile okyanuslardaki kirliliğin tersine çevrilmesi mümkün.
Her geçen yıl artan okyanuslardaki plastik çöp kirliliğine karşı yürütülen bilinçlendirme çabalarının yetersiz olmadığının altını çizen Bourgnon, kimilerine göre bunun yıllık 30 milyon tona ulaştığını ve 2060’da 60 milyon tona ulaşacağını belirtti.
Bourgnon, “Eli kolu bağlı bekleyerek bilinçlendirme çabalarının çöplerin toplanmasından daha ucuza mal olacağını söylemek, yeterli gelmiyor” diye de uyardı. Bourgnon, bu uyarısını şu sözleriyle tamamlıyor: “Bu tıpkı artık ‘çöp kamyonlarını durdurarak, insanları eğiteceğiz; insanlar da sadece kompostlanabilecek şekilde yiyecekler, plastik tüketmeyi bırakacaklar’ demek gibi bir şey. Bu sapkınca düşünmedir.”