Merkezi Kopenhag’da bulunan Avrupa Çevre Ajansı (EEA) tarafından yapılan açıklamada, Şubat ayından itibaren Avrupa ülkelerinde hızla yayılan Covid-19 salgınının çevre ve iklim üzerindeki sonuçlarına değinildi.
Salgın nedeniyle uygulanan sınırlamaların genel olarak çevre üzerinde olumlu sonuçları olduğu belirtilen açıklamada, özellikle hava kirliliğinin azaldığına dikkat çekildi. Daha çok motorlu araçlar ve termik santrallerden salınan azot dioksit (NO2) emisyonlarının azalmasıyla solunum yolu enflamasyonlarının azaldığı belirtilen açıklamada, İtalya, İspanya ve Fransa’ya dair rakamlar paylaşıldı.
Buna göre, nisan ayında Fransa’da bu tür hastalıklar yüzde 52, İtalya’da yüzde 48 ve İspanya’da yüzde 61 oranında düşüş gösterdi. EEA’ya göre, bu üç ülkede nisan ayında çok katı sokağa çıkma yasaklarının uygulanması bunda etkili oldu. Ayrıca gürültü kirliliği de ciddi önemde azaldı.
PLASTİĞE OLAN TALEP ARTTI
Ancak Covid-19’un kara ve hava trafiğini ciddi oranda azaltmasına rağmen salgının yayılmasını önleme amaçlı önlemler nedeniyle plastik kullanımında önemli bir artış yaşandı. EEA’ya göre özellikle tek kullanımlık maske, eldiven, bluz ve plastik şişeciklerde satılan dezenfektan jellerin kullanımının artışı plastik tüketimini ciddi bir biçimde arttırdı.
PETROL TÜKETİMİNİ VE CO2 SALINIMINI ARTTIRACAK
AB Çevre Ajansı, salgın nedeniyle artan plastik kaynaklı ürünlerin üretiminde geri dönüşümden ziyade son aylarda fiyatları giderek düşen petrole yönelme olduğuna işaret ediyor. Ajansa göre, bu durum başta Avrupa’da olmak üzere dünya ülkelerinin daha önce belirlediği sera etkili gaz salınımlarını azaltma hedeflerine olumsuz etki edecek.