2020'de misilleme ile öldürülen gazeteci sayısı ikiye katlandı

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2020 yılında işlerinden dolayı "misilleme" yapılarak öldürülen gazetecilerin sayısının ikiye katlandığını açıkladı.

CPJ tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre 2020 yılında dünya genelinde en az 30 gazeteci görev başında öldürüldü. Bunlardan 21'i "misilleme" cinayetine kurban gitti. Bir önceki yıl, misilleme cinayetleri 10 olarak kayda geçmişti.

Meksika, basın için dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri olarak kalmaya devam ediyor. Bu ülkede 2020 yılında en az 5 gazeteci öldürüldü

Gazeteci cinayetlerinden genellikle kriminal gruplardan şüphe edilse de, CPJ açıklamasında 12 Aralık günü İran rejimi tarafından idam edilen muhalif gazeteci Ruhullah Zam'ı hatırlattı. Zam, İran rejimi tarafından 2017-18'deki protesto eylemlerinde aktif rol almakla suçlanıyordu.

Pandemi ve seyahat kısıtlamaları ile birlikte çatışma neticesinde veya çapraz ateşte kalarak öldürülen gazetecilerin sayısı ise 2000 yılından bu yana en düşük seviyesine indi. 15 Aralık'ta tümü Suriye'de olmak üzere Rus hava saldırılarında 3 gazetecinin öldüğü bildirildi.

İkisi Irak'ta olmak üzere 6 gazeteci de "tehlikeli görevler" sırasında öldü. CPJ'ye göre bu yıl öldürülen gazetecilerin sayısı böylece en az 30'a yükseldi.

CPJ, 2020'de 15 başka gazetecinin ölüm nedenlerini de araştırdıklarını kaydetti.

Komitenin Yürütme Müdürü Joel Simon, "Cinayetlerdeki artış ve dünya çapında hapis gazetecilerin sayısında rekor kırılması bilginin en kıymetli olduğu zaman olan küresel bir salgının ortasındayken basının emsali görülmemiş bir saldırı altında olduğunun açık göstergesidir" dedi.

Simon, "Bu korkunç eğilimi tersine çevirmek için birlikte çalışmamız gerekiyor" diye ekledi.

CPJ Aralık ortasında yaptığı bir başka açıklamada 2020 yılında rekor düzeyde gazetecinin cezaevlerinde olduğunu belirtmişti.