Ürdün’de binlerce çocuk çalışmaya itildi

Ürdün’de salgın gerekçesiyle okullar bir yıla yakındır kapalı tutuluyor. Bu durum binlerce çocuğun çalışmaya zorladı.

Çocuklara ilişkin resmi istatistikler 2016 yılına dayanıyor. 2016 verileri ise 76 bin çocuğun çalışmak zorunda kaldığını gösteriyor. Oysa yasal olarak 16 yaşın altındakilerin çalıştırılması yasak.

Covid-19 salgını ile birlikte çalıştırılan çocuk sayısına binlercesi daha eklendi. Bazıları günlük 3 dinara (3,4 euro) çalışıyor. Bu şekilde aylık olarak 130 dinara yükselen ev kirasına ya da evin diğer ihtiyaçlarına katkıda bulunuyor.

AFP’ye konuşan Kader Ebu Zaid isimli, çocuklara pazarda iki tekerlekli araçlar kiralayan kişi, okulların kapanmasından bu yana bu araçları kiralayan çocukların sayısının arttığını söylüyor.

Zaid, “Artık sadece 12 ile 17 yaş arasındaki gençler pazarda çalışıyor” diyor.

2020 sonbaharında açıklanan resmi verilere göre ülke nüfusunun yüzde 15,7’si yoksulluk içinde bulunuyor. Dünya Bankası kısa vadede yoksullukta 11 puanlık artış öngörüyor.

Ürdün Çalışma Gözlemevi isimli sivil toplum örgütünün müdürü Ahmed Awad, sağlık krizinin başından bu yana binlerce çocuğun çalışmaya başladığını belirtirken, bu olgunun kayda değer bir şekilde artmasından endişe duyuyor.