AB’den İspanya’nın mülteci politikasına tepki

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu İçişleri Komiseri Dimitris Avramopoulos, İspanya’nın mülteci politikasına tepki gösterdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu İçişleri Komiseri Dimitris Avramopoulos, İspanya’nın mülteci politikasına tepki gösterdi. Avramopoulos, özellikle Ceuta ve Melila adlı Kuzey Afrika’daki İspanyol anklavlarında yaşanan mülteci dramlarına yönelik uyararak, mültecilere sınır çizgisine varmadan müdahale etmeye yönelik yasanın uygulanmamasını istedi.

Ceuta ve Melila kentlerinin çevresinde inşa edilen metrelerce yüksekliğindeki duvarlar nedeniyle binlerce mülteci aynı anda tel örgülü duvarlara hücum ediyorlar ve ani baskın sayesinde az da olsa bir kısmı içeri girmeyi başarıyor. İltica başvurularının yapılabilmesi için de duvarları aşarak Ceuta veya Melila kentlerine girmek şart.

İspanya’nın bu politikası nedeniyle binlerce mülteci bu kentlerin çevresindeki kırsal alanlarda yaşamak ve sınırı geçebilmek için uygun anı beklemek zorunda kalıyorlar.

İspanyol yetkililerin iltica başvurusunda bulunmak isteyen kişileri kabul etmesini isteyen komisyon üyesi Dimitris Avramopoulos, iltica başvurularının sınırı geçmeden de işleme konulabileceğini önerdi. Avramopoulos, “mültecilerin iltica başvurularının duvarları aşmadan sunulabilmesi için sınır kapılarına geçiş imkanı sunulmalıdır” dedi.

Dimitris Avramopoulos’un açıklaması önümüzdeki Pazartesi ve Salı günleri Ceuta ve Melila anklavlarına yapacağı resmi ziyaret öncesine denk geldi. AB komiserinin ziyareti sırasında İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile bir araya gelmesi ve iki kent içinde ve çevresindeki mültecilerin durumuna ilişkin konuları ele alması planlanıyor.

İspanya’da 26 Mart’ta kabul edilen yasaya göre, Ceuta ve Melila içindeki güvenlik birimlerine ‘mülteciler sınır çizgisine yaklaşmadan müdahale hakkı’ tanınıyordu. Bu yasa özellikle Avrupa Konseyi ve birçok insan hakları kuruluşu tarafından sert bir dille eleştirilmişti.