AB'den Kolombiya barış sürecine destek

Avrupa Birliği, Kolombiya'da hükümet ile gerilla hareketi FARC arasında devam eden barış sürecine destek açıklamasında bulundu.

Avrupa Birliği, Kolombiya'da hükümet ile gerilla hareketi FARC arasında devam eden barış sürecine destek açıklamasında bulundu.

Avrupa Birliği'nin Latin Amerika ve Karayip Ülkeleri ile gerçekleştirdiği zirvenin açılışında konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, barış anlaşmasının sağlanması halinde gerillaların silahsızlanması için finansal destekte bulunacaklarını bildirdi.

Tusk, Kolombiya'da barış sürecinin tesisi için Kolombiya Başkanı Juan Manuel Santos'un yanında olduklarını kaydetti.

Avrupalılar, FARC ile müzakerelerin sonuçlanması halinde yatırımlar ve silahsızlanma projelerinin finansmanı için 118 milyon Euro’luk yardımda bulunacaklarını bildirdi.

Kolombiya hükümeti ile FARC arasındaki barış müzakereleri Kasım 2012'de Küba'nın başkenti Havana'da başladı.

Kolombiya hükümeti ile gerilla hareketi FARC, geçen hafta bir barış anlaşması ardından Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulması üzerinde anlaşma sağladı.

Hakikat komisyonu yılın başından bu yana tarafların üzerinde anlaşma sağladığı ikinci madde oldu. 

Mayıs ayında mayınların temizlenmesine ilişkin bir program üzerine de anlaşmaya varılmıştı. Kırsal alanda reform, eski gerillaların siyasi yaşama katılması, mayın temizliği ve kokain trafiğine karşı mücadele konularında şu ana kadar kısmi anlaşmalar sağlandı.

Mevcut durumda tartışma aşamasında olan mağdurların tazmini sorununu da çözülürse, taraflar silahların bırakılması ve nihai bir barış anlaşmasını kabul edilmesinin yöntemleri üzerinde duracak.  Bir sonraki müzakere raundu 17 Haziran'a programlandı.