AB Komisyonu'ndan Roman raporu

Dünya Romanlar gününden bir gün önce, 7 Nisan Salı günü Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Parlamentosu'nu Romanların uğradıkları ayrımcılıkla mücadele etmeye çağırdı.

Dünya Romanlar gününden bir gün önce, 7 Nisan Salı günü Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa Parlamentosu'nu Romanların uğradıkları ayrımcılıkla mücadele etmeye çağırdı.

Avrupa Birliği'nin internet sitesinde konuyla ilgili yayınlanan açıklamada, "Romanların marjinalleştirilmemesi ve maruz kaldıkları ayrımcılıkla mücadele edilmesi gerekiyor" denildi.

Açıklamada ayrıca, "Değişimin bir günde olmayacağı ancak Avrupalı kurumlar ve AB üyesi devletler, ayrımcılıkla savaşmak ve Romanların entegrasyonunu sağlamakla yükümlüdürler" ifadelerine yer verildi.

Avrupa Birliği'nin yayınladığı rapora göre, yaklaşık 6 milyon nüfuslu Romanlar, Avrupa'nın en büyük etnik azınlığını oluşturuyorlar. Ancak buna karşın Romanlar, eğitim sistemine, iş olanaklarına, sağlık sistemine erişimde çok büyük ayrımcılıklarla karşı karşıyalar.

AB raporunda, Romanların eğitim ve sağlık sistemine erişim, iş ve mesken edinme gibi temel haklarının güvence altına alınması gerektiği, belirtiliyor.

2011 yılında Roman azınlığın Avrupa Birliği'ne entegrasyonu, Birliğin politik strateji listesine alındı. Entegrasyon kapsamında, eğitim ve sağlık sitemine erişim ile iş ve mesken edinme alanlarındaki ayrımcılıkla mücadele de eklendi.

Bu karardan 3 yıl sonra 2014-2020 ekonomik çerçevesi hazırlandı ve bu çerçeve kapsamında Romanların entegrasyonu için gerekli olan sosyal projelerin AB Fonları ile desteklenmesi öngörüldü.

Her yıl 8 Nisan'da kutlanan Dünya Romanlar Günü'nde, Roman kültürünün kutlanması ve Romanların tüm dünyada karşı karşıya oldukları zorluklar için bir farkındalık yaratılması hedefleniyor.