AB mülteci dramlarını 9 milyon euroyla önleyecek

AB, Akdeniz’deki mülteci dramlarını ‘önlemek’ için Triton adlı kontrol operasyonunu güçlendirme kararı aldı. AB, Akdeniz’deki kontroller için harcanan bütçeyi 9 milyon euroya çıkararak mülteci dramlarına ‘son vermeyi’ tasarlıyor.

Avrupa Birliği (AB) Akdeniz’deki mülteci dramlarını ‘önlemek’ için Triton adlı kontrol operasyonunu güçlendirme kararı aldı. AB, Akdeniz’deki kontroller için harcanan bütçeyi 9 milyon euroya çıkararak mülteci dramlarına ‘son vermeyi’ tasarlıyor.

Geçtiğimiz haftalarda bini aşkın mültecinin İtalya ve Libya arasında yaşamını yitirmesi ardından dün toplanan AB Zirvesi’nde polisiye önlemlerin arttırılması kararlaştırıldı. Buna göre, Avrupa Sınır Polisi Frontex’e bağlı olarak Kasım ayında başlatılan Triton adllı operasyona ayrılan bütçe üç katına çıkarılacak.

Toplamda aylık 9 milyon euroluk bütçesiyle Triton’un Akdeniz’deki kontrol faaliyetlerini arttırması planlanıyor.

Triton adlı operasyon, İtalya’nın Mare Nostrum adlı kurtarma operasyonunun bitmesi ardından Kasım 2014’de devreye konmuştu. İtalya’nın bir yıl boyunca tek başına finanse ettiği Mare Nostrum sayesinde 150 bin mültecinin karaya çıkması sağlanırken, Frontex’e bağlı Triton’un 6 aya yakın görev süresince 11 bin 400 mülteci kurtarıldı.

İtalya’nın Kasım ayında son bulan bir yıllık Mare Nostrum adlı misyonuna 900 kişilik bir ekip katılırken, 9 helikopter, 2 uçak, 3 insansız hava aracı ve 5 gemi hazır tutuluyordu. 9 milyon euro aylık bütçesi olan Mare Nostrum’a karşılık Triton’a 7 tekne, 2 uçak ve bir helikopter ile 65 kişilik personnel katılıyordu.

Triton’un varlığı özellikle geçen hafta yaşanan ve 800 mültecinin yaşamına mal olan facialar nedeniyle tartışma konusu olmuş ve mültecileri kurtarma faaliyetlerinı gözardı etmekle eleştirilmişti.