ABD’de 385 polis cinayetinden sadece 3’üne soruşturma

ABD'den Ağustos ayından bu yana ciddi protestolara yol açan polis cinayetlerine ilişkin rakamlar dikkat çekiyor. Sadece 5 ayda 400’e yakın kişinin polis tarafından öldürüldüğü ülkede sadece 3 polis hakkında soruşturma açıldığı bildiriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Ağustos ayından bu yana ciddi protestolara yol açan polis cinayetlerine ilişkin rakamlar dikkat çekiyor. Sadece 5 ayda 400’e yakın kişinin polis tarafından öldürüldüğü ülkede sadece 3 polis hakkında soruşturma açıldığı bildiriliyor.

Washington Post gazetesi tarafından yerel ve ulusal basında yer alan haberlerin de irdelenmesiyle ortaya çıkarılan sonuçlara göre, bu yılın başından itibaren 385 kişi polis tarafından öldürüldü. Buna göre, polisin vurduğu kişilerin en genci 16 yaşında iken, en yaşlısı 83 yaşındaki bir kişiydi.

Gazetenin araştırmasında ortaya çıkan sonuçlardan biri ise, öldürülen kişilerin etnik kökeni veya ırkına ilişkin. Genel toplamda vurulanların yarısı beyaz ırka mensup kişilerden idi.

Ancak vurulduğu esnada silahsız olan kişiler arasında Afro-Amerikalılar ile Latin Amerika kökenliler (Hispanikler) yoğunlukta idi. Bu gruptaki kurbanlar toplamın üçte ikisini oluşturuyordu.

YOKSULLAR VE PSİKOLOJİK SORUNLARI OLANLAR ÇOĞUNLUKTA

Amerikan polisi tarafından öldürülen kişiler arasında yoksullar çoğunlukta iken, önemli bir kesimi de işledikleri basit suçlardan ötürü poliste kaydı bulunanlardandı. Ancak yine büyük çoğunluğunun psikolojik sorunları vardı ve dörtte birine yakını ise mental hastalıklardan muzdaripti.

Washington Post’un araştırmasına göre, vurulan kişilerin yüzde 16’sı herhangi bir silah taşımazken, büyük oranda da polisten kaçtıkları sırada öldürüldüler.

SADECE 3 POLİS HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI

Aynı araştırmaya göre 385 vakadan sadece üçünde polislere karşı soruşturma açıldı. Gazetenin Nisan ayında yaptığı bir araştırmada da, son 10 yılda polis tarafından binlerce kişinin vurulduğu, ancak sadece 54 polis hakkında soruşturma açıldığı da ortaya çıkarılmıştı.

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Michael Brown adlı 18 yaşındaki bir siyahi gencin öldürülmesi sonrasında Ferguson kentinde ciddi protesto gösterileri düzenlenmişti. Olaylar sonrasında Beyaz Saray tarafından polisin uygulamalarını ve yetkilerine dair bir reform için rapor hazırlanmıştı.

Raporda, polis ile azınlık gruplar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve polislerin görev esnasında kameralarla donatılması gibi öneriler yer alıyordu.