ABD'den Hürmüz Boğazı'nda yeni güç gösterisi

İranlı general Kasım Süleymani'nin ölüm yıldönümü yaklaşırken, ABD Hürmüz Boğazı'nda nükleer bir denizaltı ile güç gösterisinde bulundu.

USS Georgia isimli 140 Tomahawk seyir füzesi ile donatılabilen ve 66 özel kuvvet askeri taşıyabilen denizaltı, geçiş yeri olarak Hürmüz Boğazı'nı kullandı.

Genellikle dünya genelindeki denizaltılarının varlığı konusunda bilgi vermeyen US Navy'nin bu açıklamayı yapması dikkat çekti.

Açıklamaya ek olarak su yüzeyinde görünen deniz altı ile eskortluk eden savaş gemileri ve bir helikopterinin fotoğrafları yayınlandı.

Deniz Kuvvetleri, Georgia'nın bölgedeki varlığı için "ABD'nin, her türlü saldırıya karşı savunmaya hazır olmalarını sağlayan çok çeşitli yetenekler aracılığıyla deniz yollarının güvenliğini sağlama taahhüdünü göstermektedir" denildi.

Bu yeni güç gösterisi, 3 Ocak'ta Bağda'ta ABD tarafından öldürülen İranlı general Kasım Süleymani'nin ölüm yıldönümü öncesine denk geldi.

Pazar günü bir kaç gazeteciye telefon üzerinde mülakat veren ABD'nin Ortadoğu güçlerinin komutanı general Frank McKenzie, İran'ın saldırısı halinde "karşılık vermeye hazır" oldukları uyarısında bulundu.

İRAN UYARDI: PROVOKE ETMEYE ÇALIŞMAYIN

Pazar günü ABD'nin Bağdat'taki elçiliğinin yakınına bir çok roket atışı yapıldı. ABD'li yetkililer İran'ı işaret etti. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Said Hadibzade, Pazartesi günü yaptığı açıklamada roket atışlarının türü ve zamanlamasının "çok şüpheli" olduğunu belirterek, ABD'nin açıklamasının da "önceden hazırlanmış bir açıklamaya" benzediği tepkisinde bulundu. Hatibzade, "Amerikan rejimini bu günlerde gerilimleri provoke etmeye çalışmaması konusunda uyarıyorum" dedi.