ABD Husi hükümetini tanımayı teklif etti mi?

Yemenli Husi isyancıların üst düzey bir yetkilisi pazartesi günü yaptığı açıklamada Washington'un Kızıldeniz'deki saldırıların durdurulması karşılığında Sanaa'daki Husi hükümetini tanımayı teklif ettiğini iddia etti.

Katar'ın el-Cezire kanalına konuşan Husilerin siyasi büro üyesi Muhammed el-Buhayti, grubun gerçekleştirdiği her operasyonun ardından ABD ve İngiltere ile “iletişim” kurulduğunu söyledi. 

Temasların dolaylı ve arabulucular aracılığı ile yapıldığını belirten El Buhayti, bunların ya askeri müdahale tehdidi “tehdit” ya da “girişimi” olduğunu ifade etti. 

Husi üst düzey yetkilisi Washington'un Kızıldeniz'deki saldırıların durdurulması karşılığında Sanaa'daki Husi hükümetini tanımayı teklif ettiğini iddia etti. 

Husi yetkilisinin açıklaması, Husilerin bir balistik füzesinin ilk kez İsrail'in merkezini vurmasından 24 saat sonra geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Husilere “ağır bir bedel” ödeteceği tehdidinde bulunmuştu. 

Reuters’ın haberine göre adının açıklanmaması kaydıyla konuşan Amerikalı bir yetkili bu yorumları “tamamen uydurma” olarak nitelendirdi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili “Husi propagandası nadiren doğru ya da haber değeri taşır. Bu tür haberler dezenformasyonlarına güvenilirlik görüntüsü veriyor” dedi.