ABD Senatosu'ndan İran tasarısına ilişkin uzlaşı

ABD Başkanı Barack Obama, İran ile nükleer müzakerelerde olası bir anlaşmaya ilişkin Kongre'ye söz hakkı tanıyan bir tasarıya yeşil ışık yaktı.

ABD Başkanı Barack Obama, İran ile nükleer müzakerelerde olası bir anlaşmaya ilişkin Kongre'ye söz hakkı tanıyan bir tasarıya yeşil ışık yaktı.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'ndeki Cumhuriyetçi ve Demokratlar, nükleer müzakere konusunda Kongre'ye söz hakkı yetkisi veren bir tasarı üzerinde uzlaşıya vardı.

Tasarının ilk haline şiddetle karşı çıkan Beyaz Saray, tasarının Kongre'den geçmesi halinde veto uyarısında bulunmuştu.

Barack Obama, uzlaşı sonucunda çıkan yeni versiyona yeşil ışık yaktı.

Tasarının yeni hali, İran ile olası bir nihai anlaşmayı gözden geçirmesi için Kongre'ye tanınan süreyi 60 günden 30 güne indiriyor.

Obama bu süre içerisinde, başkanlık kararnamesiyle getirdiği yaptırımları kaldırabilecek, ancak Kongre tarafından çıkarılan yaptırımları iptal edemeyecek.

Eğer anlaşma Kongre'ye 9 Temmuz'dan sonra sunulura, gözden geçirme süresi yeniden 60 güne çıkarılıyor.

Tasarı Kongre'nin oluşmaya başlayan anlaşmaya ilişkin söz hakkı kullanmasını onaylarken, Obama'dan İran'ın ABD'ye karşı terörist eylemleri teşvik etmediğini kanıtlamasını istemeyecek.

Buna karşın tasarı Barack Obama'dan olası bir anlaşma ile İran'ın nükleer ve balistik programı konusunda Kongre'yi düzenli bir şekilde bilgilendirmesini istiyor.

2 Nisan'a İran ile 5+1 grubu olarak adlandırılan ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya arasındaki görüşmelerde bir çerçeve anlaşması yapılmıştı.

Bu anlaşma Tahran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sınırlaması karşılığında, İran'a yönelik yaptırımların yumuşatılmasını öngörüyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "Senato Dışiilişkiler Komisyonu'ndaki Demokratlar ve Cumhuriyetçilere açık bir şekilde söylediğimiz şey, Başkan'ın önerilen uzlaşıyı imzalamaya hazır olduğudur" dedi.