ABD ve Küba başkanları 55 yıl aradan sonra bir arada

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Küba arasında yarım yüzyılı aşkın bir süredir devam eden diplomatik kriz nihayet tümüyle son buldu.

ABD Başkanı Barack Obama Kübalı meslektaşı Raul Castro, tarihi bir zirvede bir araya geldiler.

1959’daki Küba Devrimi sonrasında iki ülke arasındaki ilişkilerin kopması ardından iki ülkenin devlet başkanları ilk kez Panama’daki Amerikan Zirvesi’nde buluştular. 

Buluşma esnasında söz alan Barack Obama, “şu anda geleceğe dair yeni bir yol çizmek üzereyiz. Zaman içinde yeni bir sayfa açmak ve iki ülke arasında yeni ilişkileri teşvik etmek mümkün” dedi.

Obama, iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçiliklerini yeniden açmaları için çalışmaların devam edeceğini söylerken, Küba’ya yönelik ‘insan hakları konulu’ baskılarının sürdürüleceğini savundu.

Buluşmada konuşan Küba Devlet Başkanı Raul Castro ise, iki ülke arasındaki sorunların çözümü için müzakerelere devam edileceğini ve bu konuda ‘sabırlı olunacağını’ söyledi. Castro, daha önce ABD’nin Küba’daki komünist yönetimi devirme çabalarını kınadığını, ancak Obama’nın soğuk savaş dönemindeki bu girişimlerden sorumlu olmadığının da altını çizdi.

İki ülke arasında 1959 devriminden sonra biten ilişkilerin yeniden düzeltilmesi için dört ay önce yeni bir süreç başlatılmıştı. ABD son olarak geçtiğimiz haftalarda aldığı bir kararla, Küba ile ticaret yapan onlarca şirkete yönelik yaptırımları kaldırdığını duyurmuştu.

Panama’da düzenlenen yedinci Amerika zirvesine katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Kübalı meslektaşı Bruno Rodriguez Perşembe günü bir araya gelmişlerdi. İki bakanın 2 saatlik görüşmesi, ABD ve Kübalı bakanlar arasında 1958 yılından bu yanaki en uzun görüşme olmuştu.