‘Aborjin çocuklarının cezaevine girme riski daha fazla’

Avustralya’nın en yoksul ve dışlanmış kesimini oluşturan Aborjinlerin çocuk mahkumlar arasındaki payı giderek artıyor.

Avustralya’nın en yoksul ve dışlanmış kesimini oluşturan Aborjinlerin çocuk mahkumlar arasındaki payı giderek artıyor. Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) tarafından hazırlanan Aborjin çocuklarına ilişkin rapora göre, yerli halklara mensup çocukların cezaevine girme riski genele oranla 26 kat daha fazla.

Amnesty tarafından hazırlanan ve Avustralya nüfusunun sadece yüzde 5’inin Aborjin olduğunun hatırlatıldığı raporda, 10-17 yaş arası Aborjin çocuklarının ülkedeki cezaevlerindeki çocukların yüzde 59’unu oluşturduğunun altı çizildi. Rapora göre, birçok eyalette Aborjinli çocuklara ilişkin veri toplanmasında zorluklar yaşandığı ve bu durumun gerekli önlemlerin alınmasını engellediği vurgulandı.

Amnesty’nin Avustralya Genel Sekreteri Salil Shetty’e göre, 2011 yılında Aborjin halkından çocukların cezaevine girme riski diğer çocuklara oranla 21 kat daha fazla id ive günümüzde 26 kat daha fazlaya ulaştı. Shetty, Aborjinli çocukların cezaevine girmelerine rağmen, topluma yeniden kazandırılmaları için gerekli önlemlerin alınmadığını söyledi. Shetty, bu durumda çocukların ömür boyu tekrar suç işleme risklerinin bulunduğu uyarısında da bulundu.

Aborjinlerin haklarından sorumlu komiserlerden Mick Gooda ise, “Aborjin çocukların cezaevlerindeki oranı ulusal düzeyde acil tedbir gerektiren bir durum” dedi. Gooda, suç oranlarındaki büyük farkın sömürge geçmişinin yanı sıra ırkçılık ve sosyo-ekonomik adaletsizliklerin sonucu olduğunu vurguladı.

Amnesty raporunda ayrıca Aborjinli çocukların cezaevlerine sadece aşırı durumlarda konulmaları ve yargılamalarının tutuksuz yapılması önerisine yer verildi. Raporda, 17 yaşından küçük çocuklar için hapis cezasının da ‘son çare’ olarak ele alınması gerektiği önerildi.

Büyük oranda Torres Boğazı’nda yaşayan Aborjin ve diğer yerlilerin buradaki tarihi 40 bin yıl öncesine dayanıyor ve Avustralya’nın en yoksul ve dışlanmış kesimini oluşturuyorlar. Avrupalı kolonilerin bölgeye geldiği 1788 yılında sayıları 1 milyon civarında tahmin edilen Aborjinler, bugün ise 470 bin kişiyle 23 milyonluk Avustralya nüfusunun sadece yüzde 2’sini oluşturuyorlar.