Açlık tehlikesi Madagaskar’ı da vuruyor

Son yıllardaki kuraklıklar nedeniyle açlık tehlikesinin arttığı ülkelerden biri olan Madagaskar’da 1,4 milyon kişi gıda güvensizliğiyle karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) yetkilerine göre, açlık tehlikesinin arttığı ülkelerden biri de Madagaskar.

Afrika’nın doğusunda Hint Okyanusu’nda yer alan bir ada ülkesi olan Madagaskar’da son aylarda açlık tehlikesinin boyutları artıyor. Ülkenin özellikle güneyinde etkili olan açlık tehlikesi nedeniyle 1 milyon 350 bin kişinin gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğu ve yaşadıkları yerleri terk etmeye başladıkları bildiriliyor.

1922’DEN BU YANA İLK KEZ BU DENLİ GÖÇ YAŞANIYOR

Madagaskar polisinin verdiği bilgilere göre ise, ülkede kuraklıktan ve ekonomik gerilemeden etkilenen güney bölgelerindeki göç hareketlerinde ciddi artış var.

Tuléar Üniversitesi’nden araştırmacı Mahatante Tsimanaraoty Paubert’ye göre, benzeri göç hareketlerine en son 1922 yılında Madagaskar’ın henüz Fransız sömürgesi olduğu dönemde rastlanmıştı. O dönemde Fransız bilim insanlarının getirdiği bir böceğin bölgedeki kaktüs ağaçlarına zarar vermesi nedeniyle halkın önemli bir besin kaynağı olan meyvelerden yoksun kalması göçe neden olmuştu.

Madagaskar tarihinde 1896’da Fransa’nın sömürgeleştirmesinden bu yana bilinen 16 açlık dönemi yaşandı. Bunun sonuncusu ise Mayıs 2020’de başladı. Bu açlığa neden olan ise bir yandan salgın önlemleri nedeniyle turizm başta olmak üzere ekonomik aktivitelerin azalması, diğer yandan ise su kıtlığı nedeniyle tarımda yaşanan gerileme.

Dünya Gıda Programı’na göre, 27 milyon nüfuslu ülkede gıda güvenliğinden yoksun olan bireylerin sayısı 1 milyonu aşarken, önümüzdeki iki ayda bu sayı yüzde 30 daha artabilir.