Afgan hükümetinden yerel yetkililere ‘medya’ yasağı

Afgan hükümeti il meclislerinin sözcüleri tarafından medyaya bilgi verilmesini yasakladı. Basın özgürlüğünün zaten tehdit altında olduğu ülkede bu yeni karar endişeleri arttırdı.

Hükümetin yerel yetkililere getirdiği medya yasağından iki ay önce Tahar vilayeti sözcüsü Cevad Cevheri, Afgan hava saldırısında 12 çocuğun öldürüldüğü bilgisini medyaya verdiği için görevden alınmıştı.  Hükümet sözkonusu bilgiyi yalanlamıştı. Ancak daha sonra Afgan İnsan Hakları Komisyonu, Cevheri’nin medyaya verdiği bilgileri doğrulamıştı.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Ulusal Güvenlik Danışmanı sözcüsü Rahmatullah Andar, Arab News’e yaptığı açıklamada “Bundan böyle valiler, ilgili bilgileri medyaya ve halka sağlamaktan sorumlu olacak. Sözcüler, çalışma yönetmeliklerine uygun olarak halkla ilişkiler görevlisi olarak görevlerini yerine getirmeye devam edeceklerdir” dedi.

Gani’nin sözcüsü Dawa Han Menapal, bu kararı “bazı sözcülerin gerçekle ilgisi olmayan ve yürütülen politikaya ters düşen sorunları ele elmasına” bağladı.

Menapol, vilayet meclisleri sözcülerinin rolünün bundan böyle medyanın sorduğu soruları valilere iletmek olacağını sözlerine ekledi.

Ayrıca, ilçe yöneticileri de artık medyaya açıklamada bulunamayacak.

Kabil’daki ünlü bir radyonun müdür Necibe Eyubi, hükümetin kararını “sesleri bastırma ve vatandaşların bilgiye erişimini engellemeyi hedefleyen sistematik manevra” şeklinde değerlendirdi.

Arab News’e konuşan Eyubi, “Birkaç yıl boyunca hükümet bizi medya özgürlüğü ve ifade özgürlüğü sloganlarıyla baştan çıkardı. Şimdi de açıkça ve küstahça kısıtlamalar getiriyor” dedi.

Talibanların 2001’de ABD müdahalesiyle iktidardan düşürülmesinden sonra, Afgan yöneticiler ile bazı uluslararası aktörlere göre, basın özgürlüğü uzun süre “başarıyla” ilerledi.

Ülkedeki yolsuzluklar ile Afgan ve Amerikan birliklerinin yürüttüğü operasyonlardaki can kayıpları konusunda gazeteciler son yıllarda ciddi engellerle karşılaştı.

Bir çok bölgede medyanın tek resmi kaynağı vilayet sözcüleri olarak öne çıktı.

Afganistan halen gazeteciler için dünyanın en tehlikeli ülkeler arasında yer alıyor. Sadece son iki ayda bu ülkede en az 4 gazeteci öldürüldü.

Yerel medya gözetim kurumu NAI’nin şefi Nasır Ahmed Nur’a göre hükümetin aldığı karar “söylentiler ve yalan bilgilerin yayılmasına” yol açacak.

Nur, “Eğer sözcülerle iletişime geçemezseniz ve valilere ulaşmada sıkıntı yaşarsanız, anonim kaynaklara dayanmak zorunda kalırsınız” diye ekliyor.

Zabul vilayeti parlamenteri Hamidullah Tokhi, Arab News’e yaptığı açıklamada Parlamentonun Pazartesi günü bu kararı tartışacağını belirtti. Tokhi’ye göre alınan karar Afganistan’ı “diktatörlük ve totalitarizme” sürükleyecek.