Alman demiryolları müzakerelerinde çözüm umudu

Almanya’da demiryolları çalışanlarının haklarına ilişkin toplu görüşmelerde aylardır bir sonuca varılamıyor ancak son öneriler çözüm umudunu arttırdı.

 Makinistler sendikası GDL’nin bu hafta sonu için öngörülen grev açıklamasının gelmemesiyle birlikte, demiryolları şirketinin yeni önerileri gündemde.

Alman Makinistler Sendikası (GDL) ile demiryolu şirketi Deutsche Bahn arasındaki görüşmelerde sonuç alınamazken, şirket tarafından çalışanlara yeni öneriler getirildi. Deutsche Bahn tarafından dün yapılan açıklamada, GDL sendikasının yaptıkları ‘ciddi önerileri’ değerlendirmesini umdukları kaydedildi.

Deutsche Bahn’ın yaptığı öneriler arasında Haziran ayından itibaren maaşlara iki aşamalı olarak yüzde 4,7 zam yapılması ile 30 Haziran’a kadar bir kereliğe mahsus bin euroluk ek ödeme yapılması bulunuyor.

GDL ise, maaşlara en az yüzde 5 zam yapılmasının yanı sıra haftalık çalışma sürelerinin 1 saat azaltılmasını talep ediyor.

Demiryolları çalışanları ile Deutsche Bahn şirketi arasındaki çözümsüzlüğün bir diğer nedeni ise, GDL ile daha büyük olan EVG sendikası arasındaki anlaşmazlık. Her iki sendika aynı meslek grupları için müzakere hakkını isterken, Deutsche Bahn, her meslek grubuyla ayrı ayrı müzakere edilmesinden yana.