Alman-Fransız-İtalyan ortak insansız savaş uçağı yapılacak

Almanya’da haftalardır tartışılan insansız savaş uçağı projesinde bir adım ileriye gidildi. Almanya, Fransa ve İtalya’nın ortak bir uçak projesi geliştirmek istedikleri bildirildi.

Almanya’da haftalardır  tartışılan insansız savaş uçağı projesinde bir adım ileriye gidildi. Almanya, Fransa ve İtalya’nın ortak bir uçak projesi geliştirmek istedikleri bildirildi.

Alman Savunma Bakanlığı tarafından meclisteki bazı milletvekillerine yapılan bilgilendirmede, Almanya, Fransa ve İtalya’nın ortak insansız savaş uçağı geliştirmek istedikleri bildirildi. Üç ülkenin bakanları önümüzdeki günlerde bir Niyet Deklarasyonu imzalayarak, ortak uçak projesinin ilk adımını atacaklar.

Niyet Deklarasyonu adlı belgeyle her üç ülkenin uzmanlarının katılacağı bir çalıştay oluşturulacak ve insansız savaş uçaklarının özellikleri ile yapması istenenler belirlenecek. İki yıl kadar sürecek çalışma için yaklaşık 25 milyon euro harcanacak.

Alman-Fransız-İtalyan ortak yapımı insansız savaş uçaklarının 2020 ile 2025 yılları arasında kullanıma hazır olması planlanıyor.

Ancak özellikle Almanya’da insansız savaş uçaklarına yönelik ciddi çekince ve eleştiriler bulunuyor. Bu uçakların özellikle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından kullanıldığı ve birçok saldırıda yüzlerce sivilin de yaşamını yitirmiş olmasına dikkat çekiliyor.

İnsansız savaş uçaklarından yana olanlar ise, savaş durumunda ‘askerlerin hayatının riske atılmaması’ gibi bir teoriye sığınıyorlar.

İnsansız savaş uçaklarının maliyeti konusunda da henüz net bir çalışma bulunmazken, muhalefet partileri halen diğer ülkelerde kullanılan modellerin tercih edilmesini de istiyorlar.