Alman istihbaratı NSA adına Fransızları takip etti

Amerikan istihbarat servislerinden NSA’nın Alman istihbaratına dayanarak yaptığı uluslararası dinleme ve takiplere dair skandal büyüyor.

Amerikan istihbarat servislerinden NSA’nın Alman istihbaratına dayanarak yaptığı uluslararası dinleme ve takiplere dair skandal büyüyor. Alman istihbaratının desteğiyle başta Fransızlar olmak üzere birçok Avrupalı diplomat ve devlet görevlisi takip altına alındı.

Süddeutsche Zeitung gazetesinde yer alan haberde, Alman istihbaratının Fransızlar başta olmak üzere Avrupalı üst düzey görevli ve diplomatları Amerikan istihbaratı ‘hesabına’ ispiyonladığı iddia edildi. Alman istihbarat servisi BND’nin Bad Aibling’de bulunan dinleme istasyonu üzerinden yaptığı dinlemeleri Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’na (NSA) aktardığı ortaya çıktı.

Gazetenin haberine göre, Alman istihbaratının NSA ‘hesabına’ yaptığı dinlemelerin hedefinde Fransa Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı (Elysée) üst düzey devlet memurları bulunuyordu. Avrupa Komisyonu diplomatları da dinlenenler arasındaydı.

Süddeutsche Zeitung’un BND içindeki ‘güvenilir kaynaklara’ dayandırdığı haberinde, bir BND yetkilisinin “esas problem Avrupalı komşularımızın ve Avrupa Birliği (AB) kurumlarının siyasi espiyonajının yapılmış olmasıdır” sözüne yer verildi.

Son olarak Pazartesi günü Alman istihbaratının NSA için Avrupalı şirketleri dinlediği ortaya çıkmıştı. Süddeutsche Zeitung’a göre, endüstriyel espiyonaj faaliyetleri ‘sınırlı vakalar’ olarak kalırken, Amerika Birleşik Devletleri’nin daha çok illegal ihracata ilişkin bilgi sahibi olmaya çalıştığı iddia edildi.

NSA’nın Alman istihbaratına dayanarak yaptığı dinlemelerin Ağustos 2013’te ortaya çıktığı, ancak bu gerçeğin hem BND yönetiminden hem de Başbakanlık’tan gizlendiği de gazetenin iddiaları arasında.

BND’nin Amerikan istihbaratına çalışmasına yönelik iddialar 2008 yılına dayanıyor ve bugün İçişleri Bakanı olan Thomas de Maiziere o dönemde Başbakanlık’tan sorumlu bakan olarak BND’den de sorumluydu. De Maiziere, konuya ilişkin ‘bildiklerini’ önümüzdeki hafta Federal Meclis’teki NSA Araştırma Komisyonu önünde açıklamayı önermişti.