Almanların yüzde 42’si Nazi geçmişine sünger çekilmesini istiyor

Almanya’da yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Almanların yüzde 42’si ülkenin Nazi geçmişine bir sünger çekilmesini istiyor.

Almanya’da yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Almanların yüzde 42’si ülkenin Nazi geçmişine bir sünger çekilmesini istiyor.

Yunanistan’daki ekonomik kriz konusunda Alman hükümetinin sert tutumu ile gündeme gelen Almanya’nın uluslararası alandaki imaj sorunu ülke içinde de tartışma konusu. İkinci Dünya Savaşı’nın üzerinden 70 sene geçmesinin ardından ülkede yapılan bir kamuoyu araştırması rekor oranda Alman’ın artık Nazi geçmişine bir sünger çekilmesi istediğini ortaya koydu.

Kamuoyu araştırmasını gerçekleştiren Forsa şirketinin direktörü Manfred Güllner, Almanya’da sürekli olarak televizyonlar ve diğer yayınlarda savaş geçmişinin işlenmesinin bir tepki yarattığını ifade ederek bu yoğunluğun giderek terk tepki yaratmaya başladığını söyledi.

Son yıllarda Almanların, Alman halkının savaşın bir kurbanı olduğunu ve savaş suçlarının Nazi rejimi ile bağlantılı olduğu yönünde vurguyu daha sık yapmaya başladığını tespit eden araştırmacılara buna rağmen araştırmaya katılanların sadece yüzde 16’sı ülkenin uluslararası rolünün daha da artması gerektiğini ifade etti.

Savaşın sona ermesinin 70’inci yıldönümü nedeniyle ülkede bu tartışmalar yoğunlaşırken Bild gazetesinin müttefik ülkeler tarafından bombalanan Dresden, Köln ve Frankfurt’un iki tam sayfa fotosunu yayınlaması da gündeme oturdu.

Hemen hemen her hafta düzenlenen etkinliklerle bu tartışmanın Almanya’da gündemi uzun süre işgal etmesi bekleniyor.