Almanya’da bir doktora daha insanlığa karşı suç davası 

Yıllardır Almanya’da mülteci statüsünde yaşayan Suriyeli bir doktorun insanlığa karşı suçlardan yargılanacağı duyuruldu. 

Almanya Federal Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, Hessen eyaletinde geçtiğimiz haziran ayında yakalanan doktor hakkında çok ağır suçlamalar mevcut.

Açıklamaya göre, Alaa M adlı doktorun Esad rejimi adına çok sayıda işkence veya öldürme olayına karıştığından şüpheleniliyor. 

2015 yılında Almanya’ya gelen bu kişinin Suriye’de iken doktorluk yaptığı ve Homs’ta istihbarata ait bir cezaevinde bir tutukluyu işkence ile öldürdüğü tahmin ediliyor.

Federal savcılık, Suriyeli doktor hakkında en az bir öldürme ve 18 işkence iddiası olduğu için ‘insanlığa karşı suç işlemekten’ dava açıldığını belirtti. 

Suriyeli doktorun 2015 yılı ortasındaki mülteci dalgasıyla birlikte Almanya’ya geldiği ve bu ülkede de doktorluk yapmaya devam ettiği öğrenildi.

Almanya’da ayrıca biri üst düzey olmak üzere iki eski istihbarat görevlisine yönelik bir dava da Koblenz kentinde sürüyor.

Nisan ayında başlayan davada da Şam’daki bir cezaevinde ‘insanlığa karşı suç’ ve ‘insanlığa karşı suça ortak olma’ suçlamaları yöneltiliyordu. 

Almanya’daki bu davalar, Beşar Esad rejiminin işlediği suçlara karşı bir başka ülkede açılan ilk davalar olarak öne çıkıyor.