Almanya: Minsk Anlaşması'nda yeni aşamaya geçilmeli

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Berlin'de Fransız mevkidaşının da katılacağı dörtlü zirve öncesinde, Rusya ve Ukrayna'ya Minsk barış anlaşmasının bir sonraki aşamasına geçme çağrısında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Berlin'de Fransız mevkidaşının da katılacağı dörtlü zirve öncesinde, Rusya ve Ukrayna'ya Minsk barış anlaşmasının bir sonraki aşamasına geçme çağrısında bulundu.

Die Welt gazetesine konuşan Steinmeier, "hem Moskova'nın, hem de Kiev'in, Minsk Anlaşması'nın bir sonraki aşamasının uygulanmasına geçmesini bekliyoruz" dedi.

Steinmeier, bu aşamada ayrılıkçı grupların kontrolündeki bölgelerde yerel seçimlere hazırlanılması, Doğu Ukrayna'nın yeniden inşası ve insani ihtiyaçların karşılanmasının, öngörüldüğünü söyledi.

Almanya, Fransa, Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanları, Şubat ayında imzalanan Minsk anlaşmasındaki mevcut durumu değerlendirmek için bugün Berlin'de bir araya geliyor.

Steinmeier, ağır silahların cepheden geri çekilmesi noktasında biraz ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Steinmeier, Doğu Ukrayna'da bulunan AGİT gözlemcilerinin ilerleme sağladığını, ancak bu ilerlemenin yeterli olmadığını belirtti.

AGİT, hem ayrılıkçı gruplara, hem de Ukrayna ordusuna, 400 gözlemcisinin hareket kabiliyetini kısıtlamama çağrısında bulundu.

Berlin'deki görüşmelerin sonuçları, Salı ve Çarşamba günü Lübeck'de düzenlenecek G7 dışişleri bakanlarının toplantısında sunulacak.

Almanya radikal solu, Haziran ayında Bavyera'da düzenlenecek G7 zirvesine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de davet edilmesi çağrısında bulunmuştu. Steinmeier, bu çağrıya olumsuz yanıt verdi ve "Kırım'ın yasa dışı bir şekilde ilhak edilmesinin ardından, hiçbir şey olmamış gibi davranamayız" dedi.

Öte yandan, Ukrayna'nın doğusundan hafta sonu sıcak çatışma haberleri geldi.

Tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti, 12 Nisan Pazar günü Ukrayna'nın doğusunda bir otomobile anti-tank füzesi isabet etmesi sonucunda 1 gazetecinin hayatını kaybettiğini, bir gazetecinin de yaralandığını bildirdi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Pazar günü hava Ukrayna ordusu tarafından düzenlenen hava saldırılarının Donetsk Hastanesini isabet aldığı bildirildi.

15 Şubat 2015'te Belarus'un başkenti Minsk'te imzalanan ateşkes anlaşması büyük ölçü de uygulansa da zaman zaman ateşkes ihlalleri yaşanıyor. Taraflar ihlallerden dolayı birbirlerini suçluyorlar.

BM verilerine göre, 2014 Nisan'ında başlayan çatışmalarda yaklaşık 6 bin kişi hayatını kaybetti.