Almanya Rus gazının tamamen kesilmesinden endişe ediyor

Almanya, Kuzey Akım 1 boru hattında yıllık bakım çalışmalarının ardından doğalgaz akışının tamamen kesilmesinden endişe ediyor.

Akım 1 boru hattında bakım çalışmalarının başlayacağı Pazartesi gününden itibaren Rus gaz akışının kalıcı olarak durma ihtimaline hazırlanıyor.

1,220 km uzunluğundaki boru hattındaki bakım çalışmaları her yıl düzenli bir şekilde yapılıyor ve gaz musluklarının 10 ila 14 gün süreyle kapatılmasını gerektiriyor. Ancak bu sene Almanya akışın bir daha başlamamasından endişeli.

Konuyla ilgili olarak konuşan Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Deutschlandfunk'a verdiği demeçte "Her şey mümkün, her şey olabilir," dedi. Habeck "Gaz yeniden akmaya başlayabilir, belki de eskisinden daha fazla. Hiçbir şey olmaması da söz konusu olabilir. Dürüstçe en kötü senaryoya hazırlanmalı ve durumla başa çıkmak için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız" şeklinde konuştu.

Moskova'nın Ukrayna ile savaşında Batı'ya karşı bir koz olarak gazı daha fazla silahlandırma fırsatını kullanabileceği ve tedariği kalıcı olarak kesebileceği yönünde ciddi endişelerin olduğu Almanya'da acil durum planları hızla hazırlanıyor.

Şubat ayında savaşın başlamasından bu yana Almanya, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) limanlarının inşası da dahil olmak üzere Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak için çalışıyor.

Cuma günü, karbon yoğunluğuna rağmen naftalinli kömür santrallerinin yeniden faaliyete geçmesine izin veren acil durum yasası parlamentonun her iki kanadından da geçti.

Ancak genel geri çekilme süreci karmaşık ve yavaş ilerliyor.

Kısa vadeli hedef, Almanya'nın gaz depolama tesislerindeki stokları kışı geçirecek şekilde yenilemeye çalışmak. Federal Ağ Ajansı tarafından Cuma günü açıklanan en son veriler, depolama tesislerinin yüzde 63 kapasitede olduğunu gösterdi. Hedef 1 Kasım itibarıyla yüzde 90'a ulaşmak.