‘Amazon kabilelerinin ‘modern dünyayla’ teması yok ediyor’

Yapılan araştırmalar, ‘modern dünya’ insanıyla kontağı sıklaşan Amazon kabilelerinin yok olmayla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Yapılan araştırmalar, ‘modern dünya’ insanıyla kontağı sıklaşan Amazon kabilelerinin yok olmayla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Science dergisinde yer alan makale dizisinde, Peru ve Brezilya başta olmak üzere Amazonlardaki birçok kabilenin yok olmakla karşı karşıya olduğu uyarısı yapıldı. Yerli kabilelerinin özellikle ‘modern dünya ile ilişkilerinin artması’ sonucu yok olmaya yüz tuttuklarının altının çizildiği makalelerde, devletlerin politikalarının da yerli kabileleri korumaya yetmediği belirtildi.

Peru’da görev yapan antropologlardan Beatriz Huertas, Brezilya ve Peru’daki kabilelerin ve kültürlerinin yok olma eşiğinde oldukları uyarısında bulundu.

Upper Amazon Conservancy adlı sivil toplum kuruluşudan Chris Fagan ise, ‘kültürlerin toplu halde yok olmasına yakın olunduğu’nu söyledi.

Araştırmalarında, daha çok izole biçimde yaşayan yerli halk veya kabilelerin yok olmasının nedenlerinin tam olarak bilinmediğine dikkat çeken uzmanlar, bu grupların ‘modern dünyanın temsilcileri’ ile kontaklarının hızlı geliştiğini belirttiler. Makalelerde ayrıca, modern yaşama geçmiş bazı kabilelerin, halen doğal yaşamı tercih eden kabile bireylerinin gasp amaçlı saldırılarına maruz kaldığı savunuldu.

Bu da, doğal yaşamı tercih eden kabileler ile köylüler arasında çatışma riskinin arttığını gösteriyor.

Uzmanlar, yerli kabilelerin boğmaca ve grip gibi salgınlara karşı bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğunu ve ölümlerle karşı karşıya olduklarına vurgu yaptılar. Bu hastalıkların kabilelere oduncular, gazeteciler, uyuşturucu tacirleri veya bölgede çalışma yürüten antropologlar aracılığıyla bulaştığı kaydedildi.

Amazonlarda çalışma yürüten antropologların hazırladığı makale dizisinde, özellikle sayıları 8 bini bulan Peru’nun ekvator ormanlarındaki kabilelerin yok olma tehlikesinin büyük olduğu bilgisi de verildi.