Amerikalı milyarderler pandemi ile daha da zenginleşti

Yayınlanan yeni bir araştırmaya göre 651 Amerikalı milyarder, pandeminin başından bu yana servetlerini arttırdılar.

Eşitsizliklere tepki gösteren Americans for Tax Fairness organizasyonu ile Institute for Policy Studies tarafından yapılan değerlendirmeye göre, 651 Amerikalı milyarderin toplam serveti 4 bin milyar doları aştı. 18 Mart'ta bu kişilerin serveti, 2 bin 950 milyar olarak tahmin edilmişti. Diğer bir ifadeyle pendeminin başından bu yana, bin milyar doları aşkın bir zenginleşme var.

Americans for Tax Fairness Yürütme Müdürü Frank Clemente, "Amerika hiç bir zaman, bu kadar az sayıda kişinin elinde bu düzeyde servet birikimini görmedi" dedi.

'1 KURUŞ KAYBETMEDEN BÜYÜK BİR YARDIM PAKETİNİ FİNANSE EDEBİLİRLER'

Clemente, "On milyonlarca Amerikalı, pandeminin ekonomik ve sağlık açısından tahribatına uğrarken, birkaç yüz milyarder servetlerini daha da artırıyor. Salgından elde ettikleri kazanç o kadar büyük ki, virüs öncesi servetlerinden bir kuruş bile kaybetmeden büyük bir yardım paketini finanse edebilirler" diye ekledi.

Araştırmaya göre bin milyar dolarla, her bir Amerikalıya yardım etmek için 3 bin dolarlık bireysel çek gönderilebilir.

Araştırmada bu miktarın ayrıca Kongre'de tartışılan 900 milyar dolarlık yeniden canlanma planından bile daha yüksek olduğuna dikkat çekildi.

DÜNYA GENELİNDE DE MİLYARDERLERİN SERVETİ BÜYÜDÜ

Ekim ayında İsviçreli UBS bankası ve danışma bürosu PWC tarafından yayınlanan bir araştırmada da pandemi sırasında küresel düzeyse milyarderlerin elinde biriken servetin büyüdüğü belirtilmişti.

Global servet 2017'de yaşanan zirvenin de üzerine çıkarak 10 bin 200 milyar dolara ulaştı. 2017'de milyarderlerin toplam serveti 8 bin 900 milyar dolar olarak hesaplanmıştı

BEZOS, MUSK VE GATES EN FAZLA ZENGİNLEŞEN ÜÇ AMERİKALI

Son araştırmaya göre ABD'nin en zenginleri listesinin başında Jeff Bezos, Elon Musk ve Bill Gates geliyor. Pandemiden en fazla yararlananlar bunlar oldu. ABD'nin en zengin üç kişisi teknoloji, sağlık ve sanayi sektörlerinden geliyor.

Bu araştırmanın eşitsizliklerin artması ve zenginlere yönelik vergi konusunda ABD'de yaşanan tartışmaları daha canlı hale getirmesi bekleniyor.

Joe Biden'ın Beyaz Saray'daki görevine başlamasına altı hafta kalırken, demokratların sol kanadının genç siması olarak öne çıkan Alexandria Ocasio-Cortez, özellikle New York eyaletindeki zenginlere yeni vergiler uygulanmasını istiyor.