Antik Teotihuacan'da sıvı halde cıva bulundu

Arkeologlar Meksika'nın başkenti Meksiko yakınında antik Teotihuacan sitesindeki bir tünelde sıvı halde civa buldu. Bu yeni buluşun, mitik şehre ilişkin yeni bilgileri ortaya çıkarması umut ediliyor.

Arkeologlar Meksika'nın başkenti Meksiko yakınında antik Teotihuacan sitesindeki bir tünelde sıvı halde civa buldu. Bu yeni buluşun, mitik şehre ilişkin yeni bilgileri ortaya çıkarması umut ediliyor.

Meksikalı arkeolog Sergio Gómez, Teotihuacan kalıntıları arasında sıvı halde civa bulduğunda çok şaşırdığını söylüyor.

"Beşinci Güneş Şehri" olarak tanımlanan Teotihuacan Meksiko'nun kuzey doğusunda 2 bin 200 metre yükseklikte, 20 kilometre kare üzerinde bulunuyor. Tarihi Milattan Önce 200 yılına dayanıyor.

Ortaya çıkan kalıntılar, nüfusu 200 bin ila 300 bin olduğu tahmin edilen çok kültürlü bir uygarlığı barındırdığına işaret ediyor.

Teotihuacan ismi, Meksika'nın temel yerli grubu Nahuaların dili olan Nahuatl'dan geliyor. Aztekler ve Pipiller, Nahua grubuna dahiller.

El Universal isimli Meksika gazetesi, cıvanın bundan 1800 yıl önce kapanan ve "Tüylü Yılan" olarak adlandırılan piramitin altındaki kutsal bir tünelde ortaya çıkarıldı.

Bu geçit, 2003 yılında keşfedilmişti.

Araştırmacılara göre sıvı haldeki cıva antik Meksika'da çok nadir bulunuyordu. Daha çok komşu mayalara ait şehirlerde vardı.

Cıvanın bulunması, dini törenlerde kullanıldığını veya tanrılar tarafından yönetilen "yer altı dünyası"nın bir gölü ya da nehrini temsil ettiğini ortaya çıkarabilir.

O dönemin sakinlerinin bu metale doğaüstü güç atfetmiş olabileceği sanılıyor.

Arkeolojik mantık, yeni buluşun nihai sırra, yani kralın mezarına kadar götürebileceğine işaret ediyor.

Ancak o zaman bile, şehrin tüm sırlarının ortaya çıkmayacağı kaydediliyor.

Halen, bu olağanüstü şehrin nasıl yönetildiği bilinmiyor. Siyasi sistemi tartışılmaya devam ediyor.

Antik Teotihuacan şehrinin, 15. yüzyıldaki İspanyol işgalinden önce, 650 yılına doğru neden terk edildiği de bilinmiyor.

CNN Mexico sitesinde yakın zamanda yayınlanan bir araştırma, şehrin metropol elitleri ve mahallelerin yasal temsilcileri olarak ifade edilen belediye başkanları arasındaki "sınıf çatışması" nedeniyle çöktüğüne dikkat çekiyor.