Atina göçmenlerin Türkiye’ye gönderilmesi için AB’den yardım istedi

Yunanistan, iltica talepleri reddedilen 1500 dolayında göçmenin Türkiye’ye “derhal gönderilmesi” için Avrupa Birliği’nden yardım istedi. Türkiye, geri dönüşleri reddediyor.

Yunanistan Avrupa Komisyonu ve AB’nin dış sınırlarını gözeten ajans Frontex’e sunduğu talepte, Avrupalı olmayan üçüncü bir ülke göçmenlerinin uluslararası koruma hakkı olmadığını savundu.

Göçmen ve İltica Bakanlığı’na göre mevcut durumda Türkiye kıyıları yakınındaki Yunan adalarında kayıtlı olan ve kamplarda yaşayan 1500 dolayında göçmenin işlemleri sona erdi.

Bakan Notis Mitaraçi yazılı açıklamasında, “Avrupa, yeni iltica anlaşması çerçevesinde bu soruna cevap vermek için ortak bir mekanizma kurmalı, ama aynı zamanda geri dönüşleri sağlamak amacıyla gerekli yasal operasyonel prosedürü hayata geçirmeli” dedi.

Ankara ile AB arasında 2016 yılında yapılan ortak deklarasyon uyarınca, Türkiye, Yunanistan’da iltica talepleri reddedilerek sonuca bağlanan göçmenleri geri almayı taahhüt etmişti. AB’nin de bunun karşılığında Türkiye’ye finansal destek vermesi gerekiyordu. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu bu anlaşmanın insanlık dışı olduğu tepkisinde bulunmuştu.

Atina’ya göre 2020 yılında Türkiye’ye sadece 139 geri dönüş gerçekleştirilebildi. Ankara rejimi Mart ayında Covid-19 salgını gerekçesiyle bu süreci durdurmuştu.

Mitaraçi, “Türkiye’den ortak deklarasyon uyarınca çabalarını yoğunlaştırmasını bekliyoruz” derken, Türkiye’nin öncelikli olarak tacirlerin Yunanistan ve Avrupa’ya yönelik gemi kaldırmasını engellemesi gerektiğini belirtti.

Yunan Bakan, ikinci olarak Ankara’nın AB-Türkiye ortak deklarasyonu ve mevcut diğer çift taraflı geri kabul anlaşmaları temelinde göçmenlerin geri dönüşünü kabul etmesi gerektiğini kaydetti.

Avrupa Birliği Aralık ayında yaptığı bir açıklamada Türkiye’de 2016’da sözü verilen 6 milyar euroluk yardımı tamamladıklarını bildirmişti. Bu paranın doğrudan Ankara hükümetine verilmeyeceği, mültecilerin ihtiyaçlarına cevap olmak için Türkiye’deki özel projelerin finanse edilmesini hedeflediği iddia ediliyor.