'Avrupa lobilerin etkisi altında'

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, baskı grupları üzerindeki yetersiz denetimi eleştiren bir rapor yayınladı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, baskı grupları üzerindeki yetersiz denetimi eleştiren bir rapor yayınladı.

Avrupalıların, hükümetler ve kurumlarına ilişkin ciddi bir güvensizliği var. Bu yapılar, yasalar veya düzenlemeler konusunda hiç olmadığı kadar lobilerin etkisi altında bulunuyor.

Lobiler, tam bir cezasızlık altında bu baskılarını sürdürüyor. İlk kez, 19 Avrupa ülkesi ile Avrupa Birliği kurumlarında siyasi kuralları ve lobilerin faaliyetleri üzerine böylesine bir araştırma yapıldı.

Şeffaflık Örgütü, konuya eğilerek lobilerin ne kadar çeşitli, karmaşık ve profesyonel olduğunu gözler önüne serdi.

Örgüt, açık ve bağlayıcı kurallar olmadan bu aktörlerin demokrasiyi dinamitleyebileceği ve yolsuzluğu besleyebileceği tepkisinde bulundu.

Değerlendirmeye tabi tutulan 19 ülkenin 100 üzerinden aldığı puan ortalaması 31 olarak belirtildi.

Avrupa Konseyi ise sadece 19 puan alabildi. Bu kurumun arkasında Macaristan ve Kıbrıs, 14 puanla yer alıyor.

Komiserleri ve müdürlerine çıkar guruplarının temsilcileri ile görüşmelerin kamuya açıklamayı zorunlu hale getiren Avrupa Komisyonu 53 puanla önde yer alıyor. Avrupa Parlamentosu çok gerilerden 37 puanla takip ediyor.

Yedi ülke lobileri çerçevelemek için düzenlemelere sahip. Ancak Şeffaflık Örgütü'ne göre düzenlemeler de "kusurlu ve yetersiz uygulamalar ile boşluklardan dolayı uyarlanamıyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, Avrupa Birliği'nin hiçbir ülkesi ve kurumunun kamusal kararlar, değişimlerin bütünlüğü ve kamu kararları sürecine adil katılımda yeterli bir çerçeveye sahip değil" dedi.

Hiçbir ülkenin lobilerin şeffaf ve sorumlu olduğu siyasi bir sistemi güvenceye almadığı tepkisinde bulunan örgüt, "Oysa vatandaşlara, karar vericilerin kişisel çıkarlar için değil, genel yarar için hareket ettiği güvencesini vermek gerekiyor" dedi.

Lobiler ya baskı uyguluyor ya da kurumlara sızarak istediklerine ulaşıyor.

Sadece 2013 yılının ilk yarısında, Birleşik Krallığın 25 muhafazakar Avrupa parlamenteri 74 lobi temsilcisiyle görüştü.

Portekiz'de son 19 Maliye Bakanı'nın 14'ü finans sisteminden çıktı. Yine 1974'ten bu yana Portekiz'de hükümet üyelerinin en az yüzde 54'ü finansla bağlantılı.

Mayıs ayında Corporate Europe Observatory (CEO) tarafından yayınlanan bir rapora göre Brüksel'de 1700 lobiciye yılda 120 milyon Euro harcanıyor.

Lobilerin başkenti haline gelen Brüksel'deki bu durum, buzdağının sadece görünen yüzü.

Resmi olarak finansla bağlantılı 208 örgüt var. Gerçek rakamın ise 700 civarında olduğu belirtiliyor.

Bunlar her yerdeler. En fazla varlık gösterenlerin alkol, tütün, otomobil, enerji ve ilaç laboratuarı lobileri olduğu kaydediliyor.