Avusturya’da aşırı sağ yeniden yükselişte

Avusturya’da iki eyalette yapılan seçimlerde merkez sağ ve sol partiler ciddi bir gerileme yaşarken, yabancı düşmanı FPÖ oy oranında önemli bir artış kaydetti.

Avusturya’da iki eyalette yapılan seçimlerde merkez sağ ve sol partiler ciddi bir gerileme yaşarken, yabancı düşmanı FPÖ oy oranında önemli bir artış kaydetti.

Burgenland eyaleti seçimlerinde iktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ), 6,3 puanlık oy kaybına rağmen yüzde 41,9 oy oranıyla birinci oldu. Merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ise yüzde 5,5 oy kaybına uğrayarak yüzde 29,1 oyla ikinci parti oldu.

Aşırı sağcı Avusturya Özgürlükler Partisi (FPÖ)’nin ciddi oy artışı sağladığı da görüldü. FPÖ, 6 puanlık artış sağlayarak yüzde 15 oy ile üçüncü parti oldu. Seçimlerde oylarını arttırmayı başaran Yeşiller yüzde 6,4 ve işadamı Frank Stronach’ın da desteklediği LBL ise yüzde 4,8 oy oranına ulaştı.

Bu sonuçlarla birlikte 36 üyeli Burgenland Eyalet Parlamentosu’nda SPÖ 15, ÖVP 11, FPÖ 6 ve Yeşiller ile LBL listesi 2’şer sandalye kazandı. Böylelikle SPÖ’nün bu eyalette tek başına iktidar olmasına imkan veren çoğunluğu da sona ermiş oldu.

AŞIRI SAĞCILAR OYLARINI İKİYE KATLADI

Steiermark’ta yapılan seçimlerde ise SPÖ yüzde 9,2 puan oy kaybıyla yüzde 29’a, ÖVP ise 8,6 kayıpla yüzde 28,6’ya oy oranına geriledi.

Aşırı sağcı FPÖ’nün oy oranı ise yüzde 100’ün üzerinde arttı. Bir önceki seçimlerde yüzde 10,6 oy alabilen FPÖ bu seçimlerde oy oranını yüzde 26,8’e çıkarmayı başardı. Yeşiller bu eyalette  yüzde 6,8 oy alırken, Komünist Parti (KPÖ) yüzde 4,2 oy alabildi.

Steiermark eyaletinde SPÖ 15, ÖVP ve FPÖ 14’er, Yeşiller 3 ve KPÖ 2 sandalye kazandı.