Baltimore'da öfke dinmiyor

ABD'nin Maryland eyaletinin Baltimore kentinde polis şiddeti sonucunda yaşamını yitiren 25 yaşındaki siyah genç Freddie Gray'in cenaze töreninden sonra çıkan olaylar devam ediyor.

ABD'nin Maryland eyaletinin Baltimore kentinde polis şiddeti sonucunda yaşamını yitiren 25 yaşındaki siyah genç Freddie Gray'in cenaze töreninden sonra çıkan olaylar devam ederken; Ferguson'dan gelen gösteri ve çatışma haberleri olayları tekrar ateşledi.

Salı günü Maryland Valisi Larry Hogan, eyalette 'olağanüstü hal' ilan etti ve olayları bastırabilmek için Ulusal Muhafızları devreye soktu.

Baltimore Belediye Başkanı Stephanie Rawlings-Blake de, kentte Salı gününden başlamak üzere, akşam 22.00 ile sabah 05.00 arasında, bir hafta boyunca sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Ancak bölgeden gelen haberler, olayların dün de tüm gün ve gece devam ettiği yönünde. Balitimore polisi de twitter hesabından yaptığı açıklamada Salı gecesi çatışmaların devam ettiğini kabul etti.

Pazartesi gününden beri olayların devam ettiği Baltimore'da 140'dan fazla araç ve 15 binanın ateşe verildiği, pek çok dükkanın da yağmalandığı bildirildi. Gösterilerde en az 27 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Çarşamba erken saatlerde geçtiğimiz yaz benzer bir olaya sahne olan Ferguson'da başlayan gösterilerde de polis ve göstericiler arasında çatışma yaşandığı haberleri geldi.

Sosyal medya kullanıcılarının haberlerine göre, gösteriler sırasında bir kişi vuruldu, şehirde silah sesleri duyulmaya devam ediyor. Yerel medya da Ferguson'da bir kişinin gözaltına alındığını yazdı.

ABD Başkanı Barack Obama, Salı günü Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile yaptığı basın toplantısında Baltimore hakkındaki soruları yanıtladı. Obama, Baltimore'daki çıkan şiddet olaylarının haklı gerekçesinin olmadığını söyledi.

Baltimore'da 25 yaşındaki siyah genç Freddie Gray, gözaltında ağır yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede omurilik zedelenmesi nedeniyle 19 Nisan günü hayatını kaybetmişti.

19 Nisan’dan beri şehirde devam eden gösteriler, Gray'in Pazartesi günkü cenaze töreni sonrasında daha da şiddetlendi.

Freddie Gray'ın ölümüyle bağlantılı olarak askıya alınan 6 polisin soruşturmasının 1 Mayıs Cuma günü tamamlanması bekleniyor.